Quantcast

IKUSI Smart mini - jednoduchý DVB-T přijímač

| Tisk

Nedávno se mě dostal do ruk tento jednoduchý přijímač pro pozemní digitální vysílání. Zaujaly mě především dvě věci – odolnosti vůči pre-echu a odrazům a možnost PVR, které zatím u na trhu dostupných boxů značilo spíš problémový tuner a tudíž jsem se jich na problémových místech vyhýbal. U tohoto boxu byl příjem bezproblémový jak při signále se výrazným echem, tak i s množstvím místních odrazů. Jde o jednotunerový přijímač, tudíž není možné jeden program nahrávat a jiný sledovat.

Vzhledem k tomu, že IKUSI je známý kvalitními výrobky pro TV rozvody (domovní zesilovače, optické komponenty a další...), skusil jsem i tento box.

Základní parametry podle výrobce:
- příjem programů DVB-T FTA, MPEG-2, COFDM
- Frekvenční pásmo: 170 -858 MHz (E5-69)
- Vstupní signálová úroveň: 29-99 dBuV
- Šířka pásma: 6/7/8 MHz
- Průchozí frekvence vstupní smyčky: 47-862 MHz
- Napájení antény: +5VDC (lze zapnout v menu)
- napájení 100-240 V/50-60 Hz z ext.adaptéru
- Rozměry(šířka, výška, hloubka): 210x30x90 mm
- Hmotnost: 270 g


obrázek

Přední panel přijímače

Na předním panelu je jen kontrolka provozu – zelená při provozu, červená ve stand-by, která po určité době pohotovostního režimu vypíná úplně. Přístroj nemá ani displej, ani tlačítka pro základní obsluhu. Dále se tu nachází USB konektor pro přehrávání některých multimediálních souborů.

Zadní panel, přípojná místa


obrázek

Na zadním panelu se nachází anténní konektor pro připojení antény/STA – klasický IEC 75ohm konektor, LOOP výstup pro TV nebo rekordér a dva scarty – pro TV a VCR. Malý konektor JACK obsahuje stereo audio výstup a video výstup (stejný používají např. videokamery SONY) a napájecí konektor pro externí adaptér.

Dálkový ovladač

Standardní provedení i funkce, v horní části tlačítka pro běžnou obsluhu (přepínání programů, EPG, MENU,..), ve spodní části tlačítka pro přehrávání a PVR.


obrázek

Obsah balení, příslušenství

V balení jsou kromě samotného přijímače a ovladače ještě 2 baterie vel. AAA, kabel SCART, napájecí adaptér a návod.

Hlavní menu přijímače

Obsahuje v levé části 5 položek a vpravo náhled na aktuální program.


obrázek

První se jmenuje Digitální TV. Obsahuje služby pro ladění, třídění a mazání programů.


obrázek

První volba slouží pro ladění. Ladění probíhá ne podle TV kanálu, ale podle frekvence. K dispozici jsou tři možnosti – běžné automatické ladění, které proladí celé pásmo (trvá cca 1 minutu) a manuální ladění, kde lze buďto proladit jednu konkrétní frekvenci nebo rozsah od-do. Přijímač umožnuje zvolit i šířku pásma 6-7-8 MHz, takže je použitelný i na STA, kde je provedena konverze do VHF (tato konverze se ale nedoporučuje !)

Druhá volba Seznam programů slouží pro práci s naladěnými stanicemi. Obsahuje další položky:


obrázek

Správa programů – umožnuje vymazání, přesunutí programů, přejmenování a uzamknutí programů. Přesouvat programy lze opět pouze po jednom. Programy lze rozdělit do favoritních skupin (ty jsou pevně předdefinované). Rozdělení do favoritních skupin je jednoduché – stačí jen stlačit číselné tlačítko odpovídající skupiny v menu Třídění progranů.


obrázek

3. položka Konfigurace obsahuje nastavení parametrů přijímače – formát obrazu, videovýstup (RGB/CVBS), jazyk menu a zvukového doprovodu a další běžné parametry.

4. položka Tovární nastavení slouží k celkovému výmazu přijímače a novému nastavení
5. položka Verze přijímače zobrazí aktuální údaje o verzi přijímače – FW
6. položka slouží pro aktualizaci FW přes USB.

2. volba v Hlavním menu se jmenuje Multimédia
Obsahuje tři položky – Film, Hudba, Foto.

obrázek

Položka Film zobrazí obsah USB disku s videosoubory – MPEG a AVI. Film v AVI se mě přehrát ovšem nepodařilo, ale zde se bude jednat spíš o použité kodeky a vzhledem k ceně a výkonnosti CPU přijímače rozhodně nelze očekávat nadprůměrné schopnosti.
Položka Hudba umožnuje přehrávat skladby ve formátu MP3. Položka Foto zase fotky ve formátu JPEG. Obojí zcela bez problémů.

3. volba Hl. menu se jmenuje Programování nahrávky
Slouží k naprogramování spuštění nahrávky v zdaný čas. Událostí může být max. 8, což by mělo stačit. Pro velké „nahrávače“ to nebude, ale těm lze doporučit jiný, vybavenější přístroj. Časovač funguje bezproblémů.

obrázek

Programování je jednoduché – vybere se číslo události (max. 8), opakování nahrávky (jednou, denně, týdně), program, ze kterého se má nahrávat. A nakonec se zadá datum, hodina spuštění a doba trvání záznamu.

4.volba Hl. menu obsahuje tři jednoduché hry
Další popis snad není nutný.

5. volba (poslední) se jmenuje USB jednotka a obsahuje volby pro práci s USB diskem.


obrázek

Správce souborů – umožnuje přehrát nebo vymazat záznamy. Co se má provést se vybírá Zeleným tlačítkem, a akce se spustí tlačítkem OK. Nápověde je ale matoucí, u zeleného tlačítka je napsáno přehraj/, a nic dalšího. Mačkání tlačítka má ovšem vliv na funkci, co provést, která se zobrazuje nad seznamem souborů.


obrázek

V tomto menu je překlad nedokonalý a částečně nepřehledný – u zeleného tlačítka by mohl být jiný popis, v názvu funkce „Vymaž jeden“ je chybné písmeno. I v informacích o nahrávce a velikosti disku jsou chyby. Jinak je překlad menu a návod celkem v pohodě.

Zformátování oddílu – umožnuje naformátovat USB disk. Stalo se mě, že přijímač nechtěl načíst moji „flešku“, ačkoliv jiný ji viděl bezproblémů. Nešlo ani formátování přímo z přijímače. Bylo nutné ji naformátovat v PC. Disk musí být formátovaný ve FAT32!

PVR funkce

Nahrávání na USB funguje správně, žádné problémy (až na tu inicializaci flešky) jsem nezaznamenal. Nemám tu bohužel externí USB disk s vlastním napájením, můj 320 GB disk Toshiba s napájením přímo z USB nefungoval (nejspíš nestíhá napájení).

Nahrávky neobsahují název pořadu z EPG, ale jen název stanice, datum a čas nahrávky. Nahrávky se na USB disk ukládají do složky PVR. Programovat nahrávku z EPG je možné stlačením tlačítka REC na vybraném pořadu. Náhrává se přímo do MPG, přehrání nebo zpracování nahrávky v PC je tak zcela jednoduché.


obrázek

EPG – zobrazuje správně české znaky, při přepnutí stanice nebo stlačením klávesy Info se zobrazí název o právě vysílaném a následujícím pořadu:


obrázek

Stlačením tlačítka EPG se zobrazí EPG na aktuální den. Zobrazení EPG na týden není možné.


obrázek

Teletext

Přijímač umožnuje i příjem a zpracování teletextové informace.


obrázek

Načtení stránek a listování v nich je velmi rychlé. Česká diakritika je rovněž zcela v pořádku.



Obsluha, příjmové vlastnosti

Obsluha je jednoduchá a celkem standardní. Výhradu lze mít jen k několika věcem – jako celkem zásadní mě přijde nemožnost ovládat přepínání programů a hlasitost tlačítky kolem tlačítka OK, ale nutnost použít malá tlačítka CH a VOL. Při výběru programu přes seznam se musí seznam odstranit tlačítkem Exit.

Příjmové vlastnosti lze označit za velmi dobré, zvládá skvěle pre-echo i s odstupem úrovně jiného vysílače menším než 10dB, stejně jako mu stačí i poměrně slabý signál na vstupu (kolem 33dBuV při 64QAM – např.SK MUX). O celkovém zhodnocení příjmových vlastností bude ovšem samotný článek současně se srovnáním s jinými boxy v současné době na trhu.

Přijímač nemá modulátor, není tedy vhodný pro staré TV přijímače bez A-V vstupu.

Závěrem

Slušně fungující DVB-T box s možností nahrávání a parametry, umožňujícími provoz i v české jihomoravské SFN.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články