Quantcast

Raketa Ariane 5 vynesla Yahsat 1A a Intelsat New Dawn

| Tisk

Nosná raketa Ariane 5 vynesla na orbitální dráhu dva telekomunikační satelit New Dawn pro operátora Intelsat a Yahsat 1A (Y1A) pro společnost Al Yah Satellite Communications Company. Úspěšný start proběhl v pátek 22.4.2011 krátce před půlnocí. Oba satelity mají společnou vlastnost - jsou určeny pro otevření nových orbitálních pozic. V jednom případě půjde o pozici 32,8°E a ve druhém o 52,5°E.


obrázek

obrázek - Arianespace se satelity Yahsat 1A a Intelsat New Dawn (foto: Arianespace)

Yahsat 1A

Družici Yahsat 1A na bázi platformy Eurostar E3000 vyhotovily společnosti Astrium a Thales Alenia Space. Kosmické těleso bude poskytovat služby pro vlády a komerční zákazníky v regionu Střední Východ, Afrika, Evropa a jihovýchodní Asie. Yahsat Y1A bude zaparkován na pozici 52,5°E, kde bude poskytovat svým klientům broadbandové řešení pro internet, business data a televizi ve vysokém rozlišení. Očekávaná životnost satelitu je 15 let.

Yahsat Y1A bude mít celkem 25 transpondérů v Ku pásmu a dalších 14 v C pásmu. Transpondéry v obou pásmech bude možné přijímat v regionu střední Evropy. Vyplývá to z předběžných footprintů nového satelitu. V Ku pásmu bude situace o to zajímavější, že na sousední pozici 53°E je zaparkován ruský satelit Express AM22, se kterým vytvoří víceméně jednu pozici pro DTH příjem. Prostřednictvím společnosti YahLive bude na pozici 52,5°E poskytovat služby Astra. Na satelitu Express AM22 využívá kapacitu její největší konkurent - Eutelsat.


obrázek

▲ mapa č. 1 - Footprint satelitu Yahsat 1A, C pásmo (ve střední Evropě bude EIRP dosahovat hodnoty kolem 37 dBW)


obrázek

▲ mapa č. 2 - Footprint satelitu Yahsat 1A, Ku pásmo (pro střední Evropu je EIRP plánováno 47 dBW, což umožní příjem s parabolami od průměru 70 cm)

Intelsat New Dawn

Satelit Intelsat New Dawn je v pořadí 52. satelitem vynesený společností Arianespace pro světového satelitního operátora Intelsat. Družici zhotovila společnost Orbital Sciences Corporation s kapacitou 28 transpondérů v C pásmu, 24 v Ku pásmu v ekvivalentu 36 MHz transpondérů. Z pozice 32,8°E bude poskytovat široký rozsah služeb pro africký kontinent, včetně telefonie, internetu, mediálních a datových sítí. Životnost družice je odhadována na 15 let.

Transpondéry v C pásmu budou pracovat s kruhovou polarizací - pravotočivou a levotočivou v rozsahu 3,625 až 4,2 GHz. V Ku pásmu bude využívána lineární polarizace - horizontální a vertikální v rozsahu 10,95 až 11,7 GHz.

Transpondéry v C pásmu budou mít jednotný africký svazek - s pokrytím Afriky, Středního Východu ale také i Evropy.




obrázek

▲ mapa č. 3 - Footprint satelitu Intelsat New Dawn, C pásmo (EIRP ve střední Evropě bude 35 dBW)


obrázek

▲ mapa č. 4 - Footprint satelitu Intelsat New Dawn, Ku pásmo (transpondéry v tomto pásmu nebude možné přijímat v Evropě)

Všechny transpondéry v Ku pásmu na satelitu Intelsat New Dawn budou využívat jediný svazek - africký. Oproti pokrytí v C pásmu bude Ku pokrytí omezeno na jižní a střední Afriku. Zabrání se tím možnému vzniku interferencí se satelitem Eurobird 3, který pracuje na pozici 33°E s evropskými svazky.

redakce





Reklama




Vybrané články