Quantcast

Více karet v jednom přijímači

| Tisk

Počet českých a slovenských programů ze satelitu se potěšitelně zvyšuje. Dnes je možné přijímat mj. programy z paketů Czech Link, Slovak Link (družice EuroBird28,5E) a UPC Direct (družice Astra 19.2E). Vedle základního problému s příjmem signálů ze dvou odlišných pozic, který se dá vyřešit natáčecím zařízením, nebo zapojením tzv. multifokus, řeší satelitní divák další problém: k příjmu programů všech tří provozovatelů jsou potřeba tři originální dekódovací karty a k nim příslušný dekodér.

Řešením je použití dekódovacích karet v integrovaném dekodéru CryptoWorks, či v digitálním přijímači s CI modulem CryptoWorks a karty při sledování jiného paketu měnit ručně. Řešení je sice levné, ale nepohodlné, navíc častým vkládáním karet do dekodéru opotřebováváme kontakty na kartě, o dekodéru (CI modulu) ani nemluvě. Problém byl už dříve vyřešen použitím přepínače karet. Na stránkách Parabola.cz jsme přepínače pro receivery Humax CR-FOX, CR-5510, CRCI-5500 a IRCI-5400 již 2x představili. Realita v podobě nového příjmu paketu Slovak Link si vyžádala nové varianty přepínačů, které je možné použít pro přijímače Humax IRCI-5400/Z a přijímače Philips.

HUMAX IRCI-5400/Z
4 karty v přijímači Humax IRCI-5400Dnes již legendární satelitní přijímače Humax IRCI-5400 a IRCI-5400Z se 'proslavily' možností opatchování vestavěného dekodéru Irdeto a tím zároveň možností dekódovat jedinou přístupovou kartou programy ze šesti kódovacích systémů (Irdeto, BetaCrypt, Viaccess, TPS Crypt, Seca/Mediaguard a Nagravision).

Donedávna byly tyto přijímače používané s přepínači tří karet. Opatchovaný dekodér Irdeto umožnil přijímat programy dekódovací kartou 6v1 (karty Silver, FUN) a díky rozšíření IrCrypto dokázal receiver přepínat i karty CryptoWorks (obvykle Czech Link a UPC Direct).

Vzhledem k zahájení distribuce přístupových karet na paket Slovak Link, který stejně jako UPC Direct a Czech Link používá kódovací systém CryptoWorks, je tříkartové provedení přepínače pro satelitní fanoušky nedostačující.

Na obrázku vidíte novou rozšířenou verzi přepínače karet v Humax IRCI-5400. Zleva jsou karty UPC Direct, Slovak Link, FUN a vzadu pak Czech Link.

Přepínání karet CryptoWorks (Czech Link, Slovak Link a UPC Direct) a FUN/Silver je opět řešeno spínacím napětím 12 V nastaveným v settingu u příslušné družice či paketu. Napětí 12V spíná čtečku s FUN/Silver kartou , bez napětí je přepnuto na karty Cryptoworks (pakety UPC nebo CYFRA+ , které jsou na družici, která vysílá i programy dekódované kartou 6in1 prostě naladíme jako samostatné družice). Napětí 0/12V současně pomocí přídavného modulku vestavěného v přijímači zajistí také reset vestavěného dekodéru, který je nutný při přepínání karty FUN a karet Cryptoworks. Pokud chce majitel vynechat zásah do přijímače a použít pouze externí přepínač, je nutné přijímač při každém přepnutí restartovat. Díky použitému systému ircrypto se jednotlivé karty v systému Cryptoworks přepínají mezi sebou zcela automaticky.

PHILIPS DSX-6010S
4 karty v přijímači Humax IRCI-5400V poslední době je na internetu nejdiskutovanějším přijímačem receiver Philips, který je u nás dodáván divákům placené digitální satelitní televize UPC Direct. Vzhledem k prodeji těchto přijímačů i na burzách a vzhledem k volnému prodeji v Polsku je mezi diváky Philips značně rozšířen. Jeho majitelé mohli přijímač zatím používat jen pro příjem volných programů ze satelitů Astra 19.2E a k příjmu placené UPC Direct.

Možnosti příjmu programů i z jiných družic a možnosti seřazení programů podle svého vyřešil populární editor DSXedit, který jsme vám již na serveru Parabola.cz představili. Satelitním fanouškům tedy zbývalo vyřešit jen problém jediný: možnost použití karet dalších providerů ve vestavěném dekodéru CryptoWorks, což originální neupravený přijímač Philips neumožňuje. Programy které jsou žádané (ČT1,ČT2, Prima), zatím v nabídce UPC Direct nejsou.

Podobně jako v minulosti u přijímačů Humax lze nyní i přijímač Philips rozšířit o přepínač karet v jednom systému. Divák tak má možnost vybrat jakoukoliv kombinaci dvou či tří karet CryptoWorks (UPC Direct, Czech Link a Slovak Link) - viz obrázky.

Základem je opět přepínač dvou či tří karet a nový setting k přijímači. Celý přídavný systém řídí mikro procesor Atmel 89C2051. Jaké jsou jeho funkce?

Procesor čte ze sběrnice displeje data o právě zvoleném čísle programu. Ve svém programu má procesor informaci, která programová místa má přiřadit jednotlivým povelům Diseqc . Podle něj vygeneruje informace pro Diseqc (2.0), který zajistí logické přiřazení programu k příslušné družici a pošle informaci do externího přepínače Diseqc (A,B,C,D), který je u antény s multifokusem. Procesor zároveň zajistí nutný reset čtečky při přepínání karty a přepnutí na novou kartu k příslušnému zvolenému programu.

Jedná se tedy opět o automatickou funkci bez jakéhokoliv ručního přehazování karet. Všechny funkce můžou být indikovány pomocnými LED diodami na čelním panelu.

Zařízení se skládá ze dvou částí, samostatného modulu diseqc a přepínače na dvě nebo tři karty.



Podle informací, které se objevují na internetu, je možné pomocí DSXeditu takto doplnit do receiveru max. 308 programů a 128 transpondérů .

V pohotovostním stavu je vhodné, aby byl od receiveru odpojen konvertor, respektive napájecí napětí pro něj (řešeno automaticky), protože přijímače Philips v tomto režimu stahují aktuální nastavení settingu, které by mohlo přepsat vámi naeditovaný. Nové settingy pro takto dovybavené přijímače je možné nalézt na internetu jako freeware.

Přijímače s touto úpravou se mohou zřejmě používat především pro příjem družic Astra 1, Hotbird, Eurobird a Sirius, další kombinace jsou možné, stejně jako dvou či tříkartové provedení přepínačů.

Možný příklad předprogramovaných kanálů:

# (stanice)družicepoziceTV/R
1. ČT1EuroBird 128.5°ETV Czech Link
2. ČT2
3. Prima TV
4. Stanice O
5. TEST TV
6. TV MarkízaTV Slovak Link
7. STV1
8. STV2
9. TEST TV
10. - 199.Astra 119.2°EUPC + FTA TV
200. - 399.EuroBird 128.5°EFTA TV+R
400. - 599.Hot Bird13°ECyfra+ a FTA TV
600. - 799.Sirius5°EFTA TV+R
800. - 899.Hot Bird13°EFTA R
900. - 999.Astra 119.2°EFTA R


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články