Quantcast

Praha má jako první čtyři finální DVB-T2 multiplexy

| Tisk

logo Obyvatelé hlavního města mohou od dnešního dne přijímat čtyři finální multiplexy v nové generaci pozemního vysílání DVB-T2. Z pražského vysílače Žižkov mohou naladit multiplex 21, multiplex 22, multiplex 23 a multiplex 24.

Staré pozemní vysílání nabízelo divákům na klasickou pozemní anténu 4 celoplošné DVB-T sítě (multiplex 1 až 4). Nejinak tomu bude i v případě nového vysílání v DVB-T2.

V nových DVB-T2 sítích dostaly definitivní multiplexy jiná čísla (21 až 24).

Multiplex 21

Finální veřejnoprávní DVB-T2 multiplex 21 vznikl z původní přechodové sítě číslo jedenáct (PS11). Změna v této síti nenastala. Nadále obsahuje 5 celodenních programů České televize ve vysokém rozlišení (HDTV) a rozhlasové služby ČRo. Jde o jedinou DVB-T2 síť, která je složena výhradně z HD programů.

šířené programy - multiplex 21:

ČT1 HD (mutace Čechy/Severní Morava/Jižní Morava), ČT2 HD, ČT Sport HD, ČT24 HD, ČT:D HD/ČT art HD, vybrané rozhlasové stanice Českého rozhlasu

Další tři vysílací sítě mohly vzniknout až vypínáním původních DVB-T sítí, resp. uvolňováním původních vysílacích kanálů.

Multiplex 22

Ačkoliv nový multiplex 22 odstartoval, obsahuje (dočasně) totožné programy jako PS12 (Přechodový multiplex 12). Tento dočasný stav potrvá do konce června 2020 - tedy do dokončení přechodu na DVB-T2. Nejedná se tedy v pravém slova smyslu o finální síť, nicméně technicky vzato již vysílá na definitivním kmitočtu.

Multiplex 22 bude ve finále obsahovat zejména programy společnosti FTV Prima a dvě stanice hudební skupiny Óčko. Televizní skupina Prima se rozhodla mít všechny své programy v rámci jednoho multiplexu. Vybrala si pro tyto účely mux 22. Všechny programy jsou v 960x540p.

šířené programy - multiplex 22 (do 30.6.2020; stejný obsah jako v PS12):

TV Prima, Prima COOL, Prima ZOOM, Prima MAX, Prima KRIMI, Prima LOVE, Prima +1, CNN Prima News (test), Óčko, Óčko Star a Rádio Proglas, Nova, Nova Cinema, TV Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Šlágr TV, Šlágr 2, Seznam.cz TV, TV Noe

Dočasně šíření programy v tomto muxu mají na konci názvu stanice "P" (přechodně).

šířené programy - multiplex 22 (od 1.7.2020):

TV Prima, Prima COOL, Prima ZOOM, Prima MAX, Prima KRIMI, Prima LOVE, Prima +1, CNN Prima News (test), Óčko, Óčko Star a Rádio Proglas

Multiplex 23

Třetí vysílací síť dostala číslo 23 a obsahuje některé programy televizních skupin Barrandov a Nova, dále Seznam.cz TV HD a dva programy Šlágru. Ve vysokém rozlišení (1440x1080p) vysílají Barrandov HD a Televize Seznam HD, ostatní v SD kvalitě (960x540p).

šířené programy - multiplex 23:

TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Plus, TV Nova, Nova Cinema, Seznam.cz TV HD, Šlágr TV, Šlágr 2

Multiplex 24

Nový multiplex 24 jako jediný je resp. bude regionálně dělený. Znamená to, že tato síť jako jediná nabídne vysílatelům možnost poskytovat svůj program jen v konkrétním regionu či regionech. Podobně jako tomu bylo u multiplexu 4 s tím rozdílem, že Královéhradecký a Pardubický kraj budou v DVB-T2 rozděleny. Programy se vysílají v 960x540p.

šířené programy - multiplex 24 (celoplošné):

TV Nova, Nova Action, Nova 2, Nova Gold, Prima Comedy Central, JOJ Family, Relax, Rebel, Rebel 2 - Slušnej kanál, Retro Music TV, CS mystery, ABC TV, Galerie a Klenot TV

šířené programy - multiplex 24 (regionální - jen na některých vysílačích):

JTV, ZAK TV, rtm plus Liberecko, V1, Info TV Brno a Jižní Morava, TV Morava, Polar HD, LTV Plus a TVS

Přechodová síť 12

Vedle čtyř finálních DVB-T2 multiplexů 21 až 24 mohou diváci v Praze přijímat také původní přechodovou síť 12 (PS12), která bude vypnuta na konci ledna 2020. Do té doby si musí diváci této DVB-T2 sítě přeladit své televizory nebo set top boxy na finální sítě. Vysílací kanály jsou uvedeny níže. V některých případech bude nutné přijímací anténní systém rozšířit o nové vysílací kanály.



Vysílací kanály pro Prahu - Žižkov (Mahlerovy sady) (vše vertikální polarizace)

vysílací síťkanál
multiplex 21K26
multiplex 22K40
multiplex 23K23


O týden později (16.1.2020) začne multiplex 22 a 23 z vysílače Praha - Cukrák a o další týden později (23.1.2020) spustí operátor sítě vysílání i z vysílače Votice - Mezivrata. Vše bude v rámci SFN sítě (tj. na stejných kanálech, vyjma multiplexu 23, který bude z Votic na K22). Vysílače Cukrák a Votice budou používat horizontální polarizaci.

Vysílací kanály pro Prahu - Ládví, Novodvorská, ÚTB

vysílací síťkanál
multiplex 24K42

redakce





Reklama




Vybrané články