Quantcast

RTVS mění satelitního operátora

| Tisk

Na konci roku 2021 změní slovenský veřejnoprávní vysílatel RTVS (Rozhlas a televize Slovenska) poskytovatele satelitní kapacity na pozici 23,5°E, kde slouží satelit Astra 3B. Změna proběhne bez přerušení vysílání a bez potřeby přelaďování, pokud přijímač podporuje funkci FastScan (automatické stažení programové mapy).

Ostatní diváci si mohou programy Jednotka HD, Dvojka HD, Trojka HD a nový program RTVS Šport HD přeladit ručně a to zadáním nových vysílacích parametrů.

RTVS ve spolupráci se stávajícím poskytovatelem satelitní kapacity, společností Towercom, připravila systém upozornění pro diváky s potřebou manuálního přeladění televizoru či set top boxu. Upozornění se objevuje na starých parametrech v EPG v tomto znění:

"Vysielanie televízneho programu na tejto pozícii bude ukončené dňa 31.12.2021. Pre zabezpečenie príjmu po tomto termíne je nevyhnutné čo najskôr preladiť na novú pozíciu s týmito parametrami: Frekvencia 11.954 MHz, Polarizácia Horizontal, Symbol rate 29900, FEC 2/3, Modulácia DVB-S2. Tešíme sa na Vás aj v roku 2022. Vaša RTVS."


obrázek

▲ Obr č. 1 - Šéf RTVS Jaroslav Reznik a člen představenstva M7 Group Jaromír Glisník při podpisu smlouvy na kapacitu pro RTVS (foto: M7 Group)

Na nových parametrech jsou televizní okruhy RTVS vysílány v HD rozlišení - tedy Jednotka HD, Dvojka HD a nově i Trojka HD a chystaný sportovní okruh RTVS Šport HD, který zahájí pravidelné vysílání 20.12.2021 v 17:00 hodin.

Novou kapacitu pro televizní programy RTVS zajišťuje společnost M7 Group, člen CANAL+ a provozovatel česko-slovenské satelitní platformy Skylink.

nové technické parametry - Jednotka HD, Dvojka HD, Trojka HD, RTVS Šport HD:


satelit: Astra 3B (23,5°E)
frekvence: 11,954 GHz
polarizace: horizontální
SR: 29900 ksymb/s
FEC: 2/3


norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

Programy RTVS - Jednotka HD, Dvojka HD a Trojka v SD - skončí na staré frekvenci 12,363 GHz, pol. V, SR 29500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK k 31.12.2021. Je proto nutné si ověřit, zda je televizor či set top box nastaven na výše uvedené nové technické parametry, které zahrnují i nový kanál RTVS Šport HD.

Divák jednoduše pozná, zda přijímá vysílání ještě na starém kmitočtu - v EPG (elektronický programový průvodce) má výše uvedenou informaci o změně kmitočtu.

Rozhlasové programy RTVS zůstávají na stávající frekvenci - parametry se nemění.

redakce





Reklama




Vybrané články