Quantcast

Změny v kódování?

| Tisk

Pokud hovoříme o placené televizi, máme v poslední době na mysli už jen digitální satelitní vysílání. Tyto programy jsou zakódovány a příjem je umožněn pouze divákům, kteří si za daný program zaplatili. K tomu aby abonent programy mohl sledovat, musí mít kromě přijímacího satelitního kompletu i patřičnou přístupovou kartu.

Zabezpečení programů zakódováním však nikdy není stoprocentní. Kódovacích systémů je celá řada. Čím více kódovacích systémů, tím je větší šance aspoň některý z nich prolomit. A tak se postupně obětí hackerů staly kódovací systémy Irdeto, Betacrypt, Seca Mediaguard a Viaccess. Tyto systémy jsou v současné době také nejžádanější. Provozovatelé paketů systémů placené TV se pochopitelně snaží všemi prostředky neoficiálnímu příjmu zabránit.
Jaká je současná situace v těchto kódovacích systémech?

IRDETO
Systém, který nesplnil očekávání, Irdeto už opustila italská společnost D+ Telepiú (dnes již Tele+ Digitale) a lze očekávat 'odchod' z tohoto systému i u italského paketu Stream. Záchranu zřejmě nepřinese ani kódovací systém tzv. Irdeto2, který je již údajně prolomen hackery.

BETACRYPT
BetaCrypt používá populární německá placená platforma Premiere World. I tato společnost oznámila změny v kódování, které by se měly projevit už zřejmě koncem tohoto roku. Bližší informace nejsou známy. Změny v kódování jsou výsledkem boje provozovatelů proti neoficiálnímu příjmu programů v paketu Premiere World.

SECA MEDIAGUARD
O plošné výměně přístupových karet jsme již na stránkách Parabola.cz psali. Od této akce si slibují všichni provozovatelé paketů v kódu Mediaguard zamezení neoficiálnímu příjmu, který se v posledních dvou letech značně rozšířil a v současné době není vůbec neobvyklé příjímat na originální přístupové kartě i jiných kartách všechny pakety v témže systému.

Další opatření připravuje italský provozovatel Tele+ Digitale, který ve spolupráci s Cyfra+ pracuje na zabezpečení kódovacího systému Mediaguard. Zřejmě již koncem tohoto roku představí dlouho slibovaný kódovací systém Seca SuperEncryption. Těžko říci, zda se podaří zamezit neoficiálnímu příjmu, když už delší dobu je na internetu k dispozici software, který je údajně na superencryption - ready...

VIACCESS
Změnu v kódování připravuje chorvatská televize HRT, která je velmi často vyhledávána hackery. Není tedy vůbec překvapivé, že HRT oznámila další změny.
V kódovacím systému Viaccess je vysíláno velké množství paketů. Ne všechny doposud byly prolomeny. Posledním programem, který se stal obětí hackerů je Deepam TV...



Pokud dojde v systémech Seca a BetaCrypt k plánovaným změnám a provozovatelům se skutečně podaří aspoň na čas zamezit neoficiálnímu příjmu, bude právě nabídka systému Viaccess na přechodnou dobu velmi žádaná. Přes potíže se získáváním aktuálních klíčů se dá předpokládat zvýšený zájem o neoficiální příjem právě tohoto systému.

ZÁVĚR
Příjem zahraniční placené TV pomocí neoficiálních karet představuje věčný souboj hackerů a vysílacích společností. Provozovatelé všech uvedených systému v letošním roce zaznamenali velkou porážku, když se hackerům podařilo nalomit jejich systémy dříve nevídaným způsobem - všechny tyto kódovací systémy se dají v určitém případě přijímat na jednu neoficiální kartu. Zřejmě i tato situace provozovatele donutila zahájit připravované úpravy a změny mnohem dřív než původně plánovali.

Čas ukáže, zda se jim to aspoň částečně podaří. Ve hře zůstávají ještě další, dnes nejmenované systémy, které mohou být časem i mnohem zajímavější než výše uvedené.
Ale o těchto možnostech příště...


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články