Quantcast

Stream - kódováno v Seca Mediaguard

| Tisk

Již delší dobu se o italských digitálních platformách D+ Telepiú a Stream hovoří v souvislosti s plánovaným sloučením včetně kódovacího systému. Tento proces nebyl v žádném případě jednoduchý. V těchto dnech se zdá být konečně na dohled ukončení jednání a zahájení používání společného kódování.

Připomeňme, že když začalo vysílání D+ Telepiú a Stream, oba provozovatelé používali stejný kódovací systém (Irdeto). Situaci změnil rychlý nárůst neoficiálního příjmu. Obě společnosti se tehdy rozhodly přejít na bezpečnější systémy podmíněného přístupu (CA).

Společnost D+ Telepiú si vybrala CA Seca Mediaguard a souběžně používala až do května t.r. vedle CA Seca i původní Irdeto. Použitím CA Seca se D+ Telepiú zařadil k paketům Canal+, které používají tento kódovací systém ve Španělsku, Francii, Holandsku a Polsku.

Provozovatel paketu Stream se v okamžiku kdy zjistil, že mají paket "pod kontrolou" i piráti, rozhodl pro jiný systém - CA VideoGuard. VideoGuard je opravdu bezpečný, používá jej velmi atraktivní britský paket Sky Digital. Systém VideoGuard používají i řecké telekomunikace v paketu OTE (Hot Bird na 13E) a polská veřejnoprávní TVP (Eutelsat W3 na 7E).

Sloučení paketů D+ Telepiú a Stream však znamená i použití jednotného kódovacího systému pro celý paket. Společnosti se nakonec dohodly na použití CA Seca Mediaguard. U D+ Telepiú žádný problém není. O jistých komplikacích můžeme hovořit u paketu Stream, který v současnosti používá SimulCrypt, systémy Irdeto i Videoguard. Tato situace by se měla za několik dní dořešit a už 26.srpna 2001 má údajně přejít Stream ze systému Irdeto na Seca Mediaguard.
Tímto dnem by tedy mělo být konečně sjednoceno vysílání obou paketů do jednoho systému.

Z výše uvedených informací vyplývá, že evropským "pirátům" se v tomto měsíci rozšíří programová nabídka v Seca Mediaguard. Ale na jak dlouho? Společnosti používající kódovací systém Seca Mediaguard totiž plánují postupně plošnou výměnu všech přístupových karet.


Tato situace se dá srovnat s analogovým přenosem (PAL) v době, kdy se na trhu objevily první pirátské karty na VideoCrypt na programy SKY. Tehdy provozovatel vyměnil všem abonentům přístupové karty, které byly lépe zabezpečeny. Podařilo se mu tehdy téměř dokonale zrušit neoficiální příjem svého vysílání.
Podaří se to i provozovatelům vysílání v systému Seca MediaGuard?


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články