Quantcast

Kódovací systémy a vysílací společnosti

| Tisk

Zaplať a využívej nabízené služby aneb je pirátství nemorální?

Propagační karta CryptoworksV aktuálním čísle odborného časopisu SAT Magazín (č. 10/2003) byl zveřejněn zajímavý příspěvek pod názvem "Zaplať a využívej nabízené služby aneb je pirátství nemorální?"; Pan Jindřich Bradáč, zkušený odborník v satelitní technice, si v článku v rubrice ´Přečetli jsme za vás´ všímá názorů majitelů kódovacích systémů, provozovatelů placené televize ale i společnosti AEPOC (Association Européenne pour la Protection des Oevres et Services Cryptés - Evropská asociace na ochranu kódovaných děl a služeb). Cílem AEPOC je eliminovat pirátství v oblasti PAY-TV a podporovat vývoj vhodného legálního, operačního a technologického řešení k zvýšení bezpečnosti a ochrany podmíněného přístupu (CA - Conditional Access) k pay-tv a službám s tím souvisejících.

Morální přístup k problému
Jedním z účinných nástrojů v boji proti pirátům podle názoru AEPOC má být morální přístup k této problematice. Jde o přesvědčování, že pirátství je vlastně krádež. Třebaže si lidé nehodlají koupit nové kolo, neuvažují stejně jako když se jedná o intelektuální vlastnictví. Pirátství bylo v počátcích považováno za zábavnou činnost, stejně tak i prolomení kódovacích systémů (hackerství). Nyní by se mělo myšlení lidí měnit.

Stanovisko některých výrobců CA

Viaccess - v minulých měsících jsme již na stránkách Parabola.cz popisovali strategii společnosti France Telecom, která spočívá ve výměně dekódovacích karet každých 18 měsíců. Navržená doba je zřejmě optimální pro zajištění bezpečnosti systému Viaccess

Nagravision - firma Kudelski dává důraz na druh sítě a služby. Výrobce počítá s plynulým (seampless) upgradem softwaru, neboť jednorázové výměny karet znamenají velké náklady.

Irdeto - majitel systému Irdeto plánuje výměny karet každý rok bez ohledu na náklady. Systém CA Irdeto2 zatím odolává.

Cryptoworks - Podle Alexe Terpstra, hlavního manažera Philips pro CA Cryptoworks je 80% nalomení systémů CA založeno na chybách v návrhu kódu. Tyto chyby mohou nastat vlivem chyb v asembleru a kompilovacích nástrojích, návrhu čipu nebo implementačních chybách modulů, které se později projeví jako časovací pohled na systém. Nejvyšší napadení kódovacího systému nastane, když hackeři jsou schopni vytvořit klonované, nebo zlaté (tzv. Gold) karty, protože v těchto případech je odolnost proti pirátství mizivá. U Cryptoworks klonované (pirátské) karty neexistují, systém odolává hackerům více jak sedm let.

Betacrypt - společnost Beta Research se již věnuje předvším technologií pro odbavovací stanice, neboť hlavní klient této společnosti (Premiere) přešel na jiný kódovací systém CA Nagravision.



Bude pokračovat boj hackerů a majitelů kódovacích systémů?
Majitelé kódovacích systémů nyní zajišťují vyšší podporu pro své klienty. Nové dekódovací karty mají být díky nástojům, které se používají k výrobě nejnovějších čipů, podstatně lépe zabezpečené proti zneužití. Riziko prolomení některého 'nového' systému by tedy mělo být minimální. Na druhé straně i hackeři disponují nejnovějšími moderními prostředky a je tedy jen otázkou času, kdy se jim podaří nové karty "přečíst". Svým způsobem prvním úspěchem je klon nové karty Seca Mediaguard. Jistému italskému inženýrovi se podařilo vyrobit klon karty Sky Italia.

ZÁVĚR
Několik úvah na závěr. Pirátský příjem satelitní placené televize se hlavně díky dostupnosti internetu v poslední letech značně rozšířil. Provozovatelům placené televize díky pirátství vznikly velké ztráty. K tomu však nemuselo dojít, kdyby provozovatelé nabídli své služby za rozumné ceny. Stále chybí i možnost předplatného pro diváky v jiných zemích EU. Evropská Unie nemá tvořit hranice, proč se tedy vytvářejí při příjmu placené televize? Proč si divák kdekoliv v Evropě nemůže předplatit např. paket Premiere či Sky Digital?

Využito některých informací z výše uvedeného článku v časopisu SAT Magazín. Více si můžete přečíst v říjnovém čísle uvedeného časopisu na straně č.44-45.

redakce





Reklama




Vybrané články