Quantcast

3D televizor Toshiba nevyžaduje speciální brýle

| redakce | tisk

Japonská firma Toshiba v pondělí představila první televizor na světě s vysokém rozlišením trojrozměrného obrazu (HDTV / 3DTV) z tekutých krystalů, jehož sledování nevyžaduje speciální brýle.

Nová technologie je podle firmy určena pro osobní použití.

Kvůli 3D efektu je potřeba sedět blízko přístroje. Cena televizoru je vysoká.

Výrobci zábavní elektroniky očekávají, že 3D televizory vyvolají na trhu nový boom prodeje televizorů, filmů i her. Stávající 3D televizory dostupné na trhu vyžadují speciální brýle, které vytvářejí prostorový dojem tím, že každému oku předkládají mírně odlišný obraz.

Toshiba upozornila, že 3D obraz v technologii je ostrý a jasný z jakéhokoliv úhlu pozorovací zóny. Systém je podobný herní konzole 3DS společnosti Mintendo, která taktéž nevyžaduje speciální brýle.

Toshiba nabídne televizory ve dvou rozměrech - s úhlopříčkami 30,5 a 50,8 centimetru. Doporučená sledovací vzdálenost je 65 cm, resp. 90 cm. Technologie ještě není dostatečně pokročilá, aby bylo možné ji využít u televizorech s úhlopříčkami větších rozměrů.

Na japonském trhu budou tyto 3D televizory v prodeji od prosince letošního roku. Menší televizor bude prodáván v přepočtu za 25 760 Kč, větší za dvojnásobnou cenu. Zatím není jasné, zda bude firma prodávat televizory i v zahraničí.

zdroj: AP, ČTK, Novinky.cz





Reklama




Vybrané články