Quantcast

STV a SRo se sloučí. STV jen dva okruhy

| redakce | tisk

Na Slovensku se připravuje významná změna ve fungování veřejnoprávních médiích. Slovenská televize (STV) a Slovenský rozhlas (SRo) se sloučí do nové veřejnoprávní instituce Slovenský rozhlas a televízia (SRTV). STV bude mít jen dva programy.

Vznik SRTV je reakcí na kritickou situaci ve veřejnoprávních médiích, zejména v STV, která se dlouhodobě potýká s velkými finančními problémy.

O změnách ve veřejnoprávních médiích informoval na besedě ministr kultury Daniel Krajcer. Ten připraví legislativní změny podle politické dohody koaličních stran. Chce o svém záměru vést odbornou a politickou diskusi

Se sloučením STV a SRo dojde k redukci programů Slovenského rozhlasu ze současných šesti na čtyři a v případě televizních stanic ze čtyř se kterými počítá zákon na dva programy. STV v současnosti vysílá tři programy Jednotka (STV1), Dvojka (STV2) a Trojka (STV3). Třetí okruh STV v létě výrazně omezil vysílání.

Orgány nového veřejnoprávního média SRTV budou generální ředitel a Dozorčí komise. Ředitele budou volit Národní rada SR na návrh Výboru NR SR pro kulturu a média. Stávající rady STV a SRo zaniknou. Kompetence z větší části přejdou na Dozorčí komisi SRTV, Radu pro vysílání a retransmisi a také na Výbor NR SR pro kulturu a média.

Ministr chce, aby parlament zvolil nového generálního ředitele SRTV ještě letos. SRTV by měla fungovat od začátku příštího roku. K 1.1.2012 se mají zrušit koncesionářské poplatky. SRTV má být financované fixní sumou ze státního rozpočtu.

zdroj: zive.sk, SITA





Reklama




Vybrané články