Quantcast

Al Jazeera Balkans zahajuje testovací vysílání

| redakce | tisk

Televize Al Jazeera Balkans spouští testovací vysílání v Bosně a Hercegovině. Provozovatel již získal potřebnou vysílací licenci od tamního regulátora RAK (Regulatory Agency for Communications).

Satelitní vysílání stanice bude spuštěno v září 2011 a provozovatel očekává, že se stanice prosadí s regionálním zpravodajstvím ze své základny v Sarajevu. Program bude vysílán do oblasti střední a jihovýchodní Evropy, které nemělo od roku 1990 po rozpadu bývalé Jugoslávie na šest samostatných států Bosna, Chorvatsko, Makedonie, Černá Hora, Srbsko, Slovinsko a sporné území Kosova regionální TV zpravodajství v širším rozsahu.

Do čela Al Jazeera Balkans byl jmenován chorvatský novinář Goran Milic. Stanice bude zaměstnávat zhruba 170 novinářů, technický a administrativní personál a bude připravena i na HD vysílání.

Pan Milic strávil uplynulých 13 let v chorvatské národní televizi HTV a dříve působil na pozici zpravodaje a editora v New Yorku, Sarajevu a Záhřebu na bývalé jugoslávské TV stanici se sídlem v Bělehradě.

"V současné době je v regionu více než 100 stanic, které vysílají zprávy. Nemůžeme s nimi soutěžit na úrovni místních zpráv a nebude to možné delší dobu," říká Goran Milic. "Lidi mají stále zájem vědět, co se děje na druhé straně hranice. Žádná místní televize se neodváží vytvořit regionální program s tématy týkající se sousedních zemí ze strachu z obvinění z ex-jugoslávské nostalgie," dodal.

Al Jazeera vyvíjí nový kanál po zakoupení bosenské televize NTV 99 v loňském roce. Provozovatel do televize údajně investoval 20 milionů dolarů do podniku, který bude mít korespondenty po celém Balkáně, reportáže a vysílání v místních jazycích.

Během stávajícího testovacího vysílání mohou diváci vidět bosenské reklamní spoty na Al Jazeera Balkans a také zpravodajství Al Jazeera v anglickém jazyce.

V současné době probíhá testovací vysílání, které je možné naladit v Bosně prostřednictvím pozemního TV vysílání, IPTV a kabelových sítí. Po spuštění ostrého vysílání bude možné stanici naladit na satelitu Eutelsat z pozice 16°E.

zdroj: Rapid TV News





Reklama




Vybrané články