Quantcast

4 speciální formáty před prvním kolem prezidentské volby na ČT

| redakce | tisk

Česká televize nabídne svým divákům před prvním kolem historicky první přímé volby prezidenta České republiky čtyři specializované formáty.

Každý z prezidentských kandidátů se divákům představí ve dvou rozhovorech s redaktory České televize ve formátu jeden na jednoho (Interview a Hydepark), ve společných debatách více kandidátů (Prezidentská debata a Prezidentská superdebata) a ve volebních spotech, pro které Česká televize na základě zákona č. 275/2012 Sb. o volbě prezidenta republiky bezplatně poskytne celkem pět hodin vysílacího času.

Historicky první přímé volbě prezidenta České republiky chceme poskytnout odpovídající prostor hodný této významné politicko-společenské události. Voliči potřebují získat zevrubné informace o jednotlivých kandidátech a jejich programech, aby se mohli při své volbě odpovědně rozhodnout. Věřím, že vysílání České televize jim bude tím nejlepším a nepropracovanějším zdrojem informací na českém mediálním trhu a naváže tak na kvalitně připravené předvolební vysílání ke krajským volbám,“ říká ředitel České televize Petr Dvořák. Podle výzkumu agentury TNS AISA, který si Česká televize nechala zpracovat, řeklo 84 % dotazovaných, že ČT přinesla profesionální servis ke krajským a senátním volbám, 81% ho považovalo za důvěryhodný a 76% za vyvážený.

Česká televize bude prezidentským volbám věnovat zvláštní pozornost ve svých pravidelných zpravodajských a publicistických pořadech, především pak v Událostech, Událostech, komentářích a v dalších pořadech kontinuálního vysílání zpravodajského kanálu ČT24. Ve všech pořadech se Česká televize bude řídit Pravidly předvolebního a volebního vysílání České televize, která budou vydána v souvislosti s volbou prezidenta republiky. Tato pravidla budou vyvěšena na webu ČT v tomto týdnu.

Historicky první přímá volba prezidenta bude bezesporu patřit k jednomu z vrcholů politického dění konce letošního a začátku příštího roku. Z pozice veřejnoprávní televize s nejpropracovanějším systémem zpravodajství chceme této události věnovat odpovídající prostor a péči,“ říká ředitel zpravodajství a publicistiky ČT Zdeněk Šámal.

K tématu volby prezidenta nabídne Česká televize čtyři speciální pořady - Interview, Hyde park, Prezidentské debaty a Prezidentskou superdebatu.

Do pořadu Interview - prezidentská volba budou pozváni postupně všichni prezidentští kandidáti. Půjde o dvacetiminutový rozhovor vždy s jedním kandidátem na zpravodajském kanálu ČT24. Pořad se bude vysílat ve všední dny v průběhu prosince ve standardním čase od 18:30 hodin. Moderátorkou pořadu bude Daniela Písařovicová.

Prostor pro individuální rozhovory poskytne také pořad Hyde park - prezidentský speciál. Rozhovory s prezidentskými kandidáty proběhnou stejně jako jiné rozhovory, tedy formou moderované diskuze mezi hostem a diváky. Ti se budou moci hlásit se svými dotazy prostřednictvím webu, telefonu a sociálních sítí České televize. Pořad začne ve 20:05 a potrvá do 21 hodin. Předvolební Hydepark bude Česká televize vysílat v průběhu listopadu a prosince, moderátorem bude Lukáš Dolanský. Dramaturgie pořadu zajistí, aby všichni kandidáti měli rovné podmínky a pořad sloužil především jako zdroj informací o jejich kandidaturách.

Třetím formátem budou Prezidentské debaty tří až čtyř kandidátů, jejichž kombinaci určí los. Skupinové debaty proběhnou v týdnu od 2. do 9. ledna 2013 ve městech Ostrava, Brno a Praha, a to v hlavním vysílacím čase od 20 nebo 21 hodin a potrvají 90 minut. Moderátorem debat bude Václav Moravec.

Čtvrtým a posledním programem před prvním kolem prezidentské volby bude Prezidentská superdebata pro všechny kandidáty společně, kterou povede Václav Moravec. Potrvá nejdéle, 120 minut a poběží ve čtvrtek 10. ledna od 20 hodin na ČT1 i ČT24.

V případě, že se o finálním vítězi prezidentské volby bude rozhodovat ve druhém kole, uspořádá Česká televize dva Prezidentské duely, a to 17. ledna a 24. ledna. Oba tyto duely se budou vysílat od 20 hodin na ČT1 i ČT24, budou trvat 60-90 minut a moderovat je bude Václav Moravec.

Vedle těchto speciálních pořadů připravuje ČT i mimořádné vysílání propagačních spotů v době předvolební kampaně a to v podobě ze zákona bezplatně poskytnutého vysílacího času jednotlivým kandidátům. Bezplatně poskytnutý vyhrazený vysílací čas budou moci kandidáti využít nejdříve 16 dní a nejpozději 48 hodin před zahájením volby prezidenta.

Vyhrazený vysílací čas bude rozdělen kandidátům rovným dílem a bude vysílán v blocích. Pořadí v blocích si kandidáti vylosují. Odpovědnost za obsah pořadu má příslušný kandidát na funkci prezidenta republiky.

Základní informace o připravovaném programovém schématu spolu s pravidly předvolebního a volebního vysílání zasílá dnes Česká televize také všem uchazečům o post prezidenta ČR, kteří do dnešního data podali svou kandidaturu. Detailní a konečnou verzi programu zveřejní Česká televize až koncem listopadu po definitivní registraci kandidátů Ministerstvem vnitra ČR.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články