Quantcast

Satellite BG ve finančních potížích

| redakce | tisk

Bulharská satelitní pay-tv platforma Satellite BG, která vysílá z kapacit satelitu Astra 3B na pozici 23,5°E, se ocitla ve finančních problémech. Satelitní služba nezískává nové klienty, trápí ji nedostatek financí a hledá nové investory.

S bulharskou pay-tv Satellite BG spolupracuje domácí platforma Skylink, kterému dodává 12 HD programů.

Satellite BG se vyprofilovala jako DTH služba pro náročnější televizní diváky - provozovatel nabízí širokou nabídku SD ale především HD obsahu, včetně exkluzivního HD balíku programů filmové a distribuční společnosti SPI International za relativně vysokou cenu - 38 lev měsíčně (cca 502 Kč).

Ukázalo se, že je velmi obtížné na tamním trhu s takovým formátem služeb uspět. Na bulharském trhu je poměrně silná konkurence - vedle Satellite BG na DTH trhu působí také VIVACOM (45°E), Bulsatcom (39°E) a nedávno zahájila testy další platforma "the W1" (0,8°W).

Satellite BG vznikla z původní ITV Partners, která se později přejmenovala na Total TV. Před 2 lety byla významným akcionářem Satellite BG soukromá investiční společnost Mid Europa, která v roce 2009 vstoupila do společnosti Adria Cable (76,3%) registrovaná v Lucembursku. Dalšími akcionáři Satellite BG byli Serbia Broadband (5,5) a kyperská Maxstone Services (18,2%). Stefan Tsvetkov, associate director v Mid Europa, který vedl obchod, byl přesvědčen, že akvizice společnosti ITV Partnes poskytuje stabilní postavení na bulharském trhu placené televize. Výrazného růstu počtu zákazníků se platforma nedočkala a fond nakonec odstoupil od své investice v Bulharsku. Celková výše fondu do projektu placené televize se neoficiálně odhaduje na zhruba 45 milionů eur. Informuje o tom capital.bg.

Na podzim loňského roku došlo k dlouho plánované akci, která měla zachránit projekt Satellite BG. Provozovatel se dohodl na spolupráci s Mobiltel, s předním bulharským telekomunikačním operátorem. Mobiltel začal nabízet satelitní služby prostřednictvím své prodejní sítě. Projekt byl zahájen v 11 městech Bulharska bez Sofie.

S cílem snížit provozní náklady provedla Satellite BG úpravu své programové nabídky - z programového rastru vyřadila programy skupiny FOX (24Kitschen, FOX Crime, Fox Life, FOX HD a Nat Geo) a nejnověji také Boomerang a TV 1000.

zdroj: capital.bg + vl. info





Reklama




Vybrané články