Quantcast

HDTV kanál HD1 spustí v červnu vysílání v MPEG-4

| redakce | tisk

První evropský provozovatel HDTV vysílání Euro 1080 zahájí v červnu vysílání v kompresním standardu MPEG-4. Oznámil to ve středu broadcaster stanice, společnost Alfacam.

Podle původních informací mělo být vysílání v MPEG-4 zahájeno až v listopadu. Nyní chce společnost oba kanály HD1 a HD2 vysílat v nástupci standardu MPEG-2. Na trhu ale zatím nejsou k dispozici vhodné přijímací zařízení. Z toho důvodu bude také Euro1080 vysílat program HD1 paralelně v MPEG-2 a MPEG-4 minimálně do ledna 2008. HDTV kanál Euro 1080, dnes již HD1, odstartoval na satelitu Astra v roce 2003. Pro příjem je nutný HDTV receiver od výrobců Smart, Inverto či Quali-TV. S úspěchem lze HDTV vysílání přijímat i na kartách SkyStar2.

Společnost Alfacam zdůraznila, že i v MPEG-4 bude možné použít stávající přístupové karty, které byly prodány pro příjem programu HD1. Kódovací systém se v MPEG-4 použije stejný.

Na HD vysílání se připravují i v Německu. V listopadu odstartuje provozovatel paketu Premiere 3 programy ve vysokém rozlišení. Pro tyto účely objednal operátor nové set top boxy, které vyhoví příjmu MPEG-4/HD.

zdroj: S+K





Reklama




Vybrané články