Quantcast

BBC Prime: Africký ideál krásy ? tlustý, nebo tenký?

| redakce | tisk

V rámci africké sezóny na stanici BBC Prime sleduje dokument Booty Queens osudy bývalé miss Jižní Afriky, těhotné modelky z přehlídkových mol, miss XL (Miss Fats) Jižní Afrika a mezinárodní modelky ve snaze zjistit, jak je v nové Jižní Africe definována krása.

Dříve bylo tloušťka považována za známku prosperity, ale nyní již bujné křivky vyšly z módy a IN je štíhlost. Jihoafričané se dívají na krásu západníma očima a zdá se, že každá žena chce být modelkou. Některé mladé dívky však začínají trpět poruchami příjmu potravy, což je daň za ztrátu kil.

V tomto dokumentu se objevují krásné tváře i ti, který pracují v zákulisí módního průmyslu.

Vanessa Carreira byla miss Jižní Afriky v roce 2001. Nyní pracuje jako modelka, televizní moderátorka a je jihoafrickou sexbombou. Vanessa se objevuje v pořadu Cape Town Fashion Week a v záběrech spodního prádla pro FHM South Africa.

Lerato Moloi se umístila na předním místě v soutěži in Face of Africa 2000, což je největší vyhledávání modelek na celém kontinentě. Nyní je v pátém měsíci těhotenství a stále ještě pracuje.

Phindi Molefe byla miss XL (Miss Fats) Jižní Afriky v oce 2001. Uchazečky o miss XL musí být černé pleti, mít krásnou tvář a vážit minimálně 80 kg. Phindi se však zlobí, že módní průmysl robustní ženy, jako je ona, přehlíží.

Oluchi Onweagba byla první vítězkou soutěže Face of Africa v roce 1998. Nyní je v přední desítce modelek a byla i přední tváří kampaně pro Gap, Banana Republic a Gianfranco Ferre. Nyní je zpátky v Africe jako tvář pořadu Cape Town Fashion Week.

Nkhensani Manganyi je kreativním ředitelem Stoned Cherrie, což je nejvyhledávanější módní značka pro černé i bílé obyvatele Jižní Afriky, která si klade za cíl je oslavovat africké ženství ve všech jeho tvarech a velikostech.

Jan Malan je producentem módní přehlídky a vyhledávačem modelek. Vytvořil Face of Africa, což je největší vyhledávání modelek na celém kontinentě. Zasloužil se o rozmach afrického módního průmyslu.

Profesor Christopher Szabo je primářem na psychiatrii v Johannesburské Tara Hospital a předním odborníkem v celé zemi na poruchy příjmu potravy a otázky hmotnosti.

Tento poutavý dokument, který zkoumá odlišné africké a západní pohledy na krásu a poskytuje pohled na měnící se tváře společnosti v Jižní Africe v 21. století, vypráví herec a dramatik Lenine James.

Informace o časech vysílání Booty Queens:
Středa 6. července v 21:00 (GMT+2)

Titulky k dispozici v:
Češtině, dánštině, hebrejštině, maďarštině, italštině, norštině, polštině, rumunštině a švédštině.

zdroj: TZ BBC Prime





Reklama




Vybrané články