Quantcast

freeSAT neplánuje ČT Sport HD a sklidil za to kritiku

| redakce | tiskobrázek k článku: freeSAT neplánuje ČT Sport HD a sklidil za to kritiku

Satelitní platforma freeSAT se nechystá rozšířit programovou nabídku o sportovní kanál České televize (ČT) ve vysokém rozlišení (HDTV). Podle vyjádření operátora není tento program na letošní rok v plánu.

Poptávka diváků po ČT Sport HD přichází nyní kvůli MS v ledním hokeji. Navíc letošní rok přinese sportovní kanál ČT další atraktivní podívanou - fotbalové Euro 2016, Světový pohár a rovněž i letní olympijské hry (LOH). Všechny významné sportovní události by měly být v HD rozlišení. Bohužel, klienti UPC DTH je patrně v HD neuvidí.

"Na základě Vaší žádosti Vám sdělujeme, že tento rok bohužel neplánujeme přidat ČT sport HD do programové nabídky během sportovních utkání," uvedl operátor UPC DTH na dotaz čtenáře.

UPC DTH ale upozorňuje, že divák může sledovat hokejový šampionát v HD rozlišení a to z televizních služeb slovenské RTVS (Rozhlas a televize Slovenska). "Dovolujeme si Vás upozornit, že MS v hokeji budou také vysílat programy Jednotka HD a Dvojka HD, které jsou dostupné i v České republice," dodává operátor. Bohužel, RTVS odvysílala jen dva ze sedmi zápasů českého národního týmu ze základní části MS v hokeji. Slovenský vysílatel se zaměřuje především na slovenský výběr + zápasy, které jsou z jejich pohledu zajímavé pro slovenské diváky. Odpověď operátora kritizují uživatelé na sociálních sítích.

ČT Sport HD mohli abonenti freeSATu v České republice sledovat naposledy během loňského MS v hokeji. Na toto období byl program dočasně zařazen do nabídky.

Nezařazení ČT Sport HD do nabídky operátora UPC DTH zřejmě bude ekonomickým rozhodnutím. Operátor aktuálně nemá volnou kapacitu v DVB-S2 multiplexech pro zařazení dalšího HD programu. V úvahu přichází sdílení distribuce ČT Sport HD s konkurenčním operátorem Slovak Telekom (ST), který tento program šíří pro potřeby platformy Nová Digi TV CZ. Připojení CA systémů UPC DTH k této distribuci ale není zadarmo. Buď operátor se bude podílet na nákladech za šíření stanice nebo nabídne nějaký svůj program výměnou.

Český freeSAT tak postrádá HD verzi sportovní stanice ČT. Na druhou stranu abonenti v Maďarsku mohou od startu sportovní stanice M4 Sport veřejnoprávního vysílatele sledovat v SD i HD rozlišení.





Reklama




Vybrané články