Quantcast

UPC DTH má první transpondér na satelitu Thor 7

| redakce | tisk

Satelit Thor 7 má aktivní další transpondér v Ku pásmu. Kapacitu pro země střední a východní Evropy zde začala využívat lucemburská mediální skupina UPC DTH, která v Česku a na Slovensku provozuje platformu pod značkou freeSAT.

UPC DTH na nový Thor 7 přesunula jeden z transpondérů ze sousedního satelitu Thor 6 na stejné pozici 0,8°W. Multiplex i po přesunu na nový satelit Thor 7 pracuje nadále na kmitočtu 12,111 GHz, pol. V se stejnými parametry SR 28000, FEC 7/8, DVB-S. Zásadně se ale změnilo pokrytí, které se rozšířilo do severní Evropy.

Na kmitočtu 12,111 GHz jsou šířeny programy nejenom pro platformu freeSAT (ČR, SR) ale rovněž i pro UPC Direct (Maďarsko), Focus Sat (Rumunsko) ale rovněž i pro zákazníky společností Slovak Telekom a Lama Energy Group, tj. pro platformy Nová Digi TV SK, Magio Sat a Nová Digi TV CZ.

Thor 7 byl vynesen nosnou raketou Ariane 5 před rokem - v dubnu 2015. Satelit je vybaven celkem 11 aktivními transpondéry v Ku pásmu a 10 záložními v Ku pásmu. Družice má také 25 transpondérů v Ka pásmu.

Transpondéry v Ku pásmu ze satelitu Thor 7 pokrývají území od severní přes střední, východní a jihovýchodní Evropu.

technické parametry:

• Thor 7 (0,8°W), freq. 12,111 GHz, pol. V, SR 28000, FEC 7/8, DVB-S/QPSK

zdroj: flysat.com + vl.info





Reklama




Vybrané články