Quantcast

Raketa Falcon 9 vynesla satelit SES 12

| redakce | tisk

Nosná raketa Falcon 9 společnosti SpaceX dopravila do vesmíru novou telekomunikační družici SES 12 lucemburského satelitního operátora SES (Astra). Start rakety se satelitem proběhl z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě (USA) v noci na 4.6.2018 v 00:45 hodin místního času.

SES 12 je nejmodernější satelit operátora, který bude spolu se SES 8 sloužit na pozici 95°E a poskytne široký rozsah služeb - video distribuci, fixní data, mobilitu a služby pro vládní zákazníky v Asii, Pacifiku a na Středním východu.

SES 12 spolu se SES 8 poskytne z jedné orbitální pozice služby pro 18 milionů televizních domácností a služby pro rychle rostoucí požadavky zákazníků jako je vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) a Ultra HD.

Stejně jako SES 14 a SES 15, které slouží v Americe, SES 12 je vybaven kapacitou s vysokou propustností a umožní zvýšit konektivitu v leteckém a námořním segmentu napříč Asií a Pacifikem a na Středním východě.

SES 12 nabízí 6 širokých svazků a 72 uživatelských spot svazků s vysokou propustností. SES 12 je jedním z největších geostacionárních satelitů, které kdy byl pro operátora vynesen. Kosmický aparát má také Digital Transparent Processor (DTP), který zvyšuje flexibilitu kapacity a poskytuje zákazníkům SES mnohem více přizpůsobení šířky pásma.

Satelit SES 12 zhotovila a dodala společnost Airbus Defence and Space a bude se spoléhat na elektrický pohon pro umístění satelitu na orbitální dráhu a následné manévry na orbitu. SES 12 se připojí k sedmi geostacionárním satelitům a 16 MEO satelitům v oblasti Asie a Středního východu.





Reklama




Vybrané články