Quantcast

ČT chce otestovat 4K, pravidelné vysílání zatím nechystá

| redakce | tisk

Česká televize (ČT) má v úmyslu otestovat vysílání v ultravysokém rozlišení (UHD) ve formátu 4K. Pravidelné vysílání v tomto rozlišení zatím veřejnoprávní vysílatel nechystá.

"Na úrovni experimentu rozhodně bychom rádi nějakým způsobem s tímto rozlišením koketovali nebo experimentovali. V tuto chvíli není na stole plán spuštění regulérního kanálu ve 4K. Zejména u sportu nám to dává smysl, ale to je ta nejdražší disciplína, kterou si můžeme představit, flotila přenosového vozu atd.," řekl Michal Kratochvíl, výkonný ředitel techniky České televize během konference DIGIMEDIA 2019.

Mikrofony s ČT (foto: ČT)
▲ Mikrofony s ČT (foto: ČT)

"Na druhou stranu již existují trasy z různých mezinárodních sportovních akcí, které lze získat ve 4K. Neříkám, že za stejných podmínek ale buďto stejně nebo nepatrně dráž. Vyrábět vlastní kontent ve 4K a vysílat 24 hodin denně to myslím není dnes reálné," dodal Michal Kratochvíl.

První testy České televize v Ultra HD rozlišení ve 4K mohli sledovat diváci na satelitu Astra 3B na konci roku 2014. Tehdy šlo o experimentální vysílání ve spolupráci se slovenskou veřejnoprávní RTVS (Rozhlas a televize Slovenska), společností České Radiokomunikace, poskytovatelem satelitních služeb a SES (Astra), dodavatelem satelitní kapacity. Testy trvaly 4 měsíce.

Pravidelné vysílání ve 4K nabízí z veřejnoprávních vysílatelů zatím jen turecká TRT. Její FTA kanál TRT 4K lze přijímat ze satelitu Türksat na pozici 42°E. Před startem je další bezplatný 4K program - Rai 4K. Tato stanice ale bude převážně zakódovaná. Pro příjem bude nutná přístupová karta TivúSat.





Reklama




Vybrané články