Quantcast

TivúSat: I kartou na Rai 4K může být občas tma

| redakce | tisk

I s přístupovou kartou TivúSat ORO nemusí být dostupné všechny pořady na stanici Rai 4K. Připustil to obchodní ředitel bezplatné italské satelitní platformy TivúSat. Rai 4K je jedním z Ultra HD programů na této platformě.

TivúSat začátkem listopadu 2019 uvedl do prodeje na domácím trhu novou 4K kartu Black, která vznikla kvůli požadavkům dodavatelů 4K obsahu. Nová Tivúsat 4K karta umožňuje přijímat všechny programy jako karta TivúSat ORO a navíc na nové kartě funguje i stanice 4KUniverse.

Zahájení prodeje nových 4K karet TivúSat Black se ale nelíbí divákům této platformy, kteří se ptají, proč si mají sehnat novou kartu, která je dražší a upozorňují, že nedávno si pořizovali kartu TivúSat ORO.

Nový 4K modul TivúSat s kartou Black (foto: FB)
▲ Nový 4K modul TivúSat s kartou Black (foto: FB)

"Nová dekódovací karta, tzv. Black má mnohem propracovanější systém 'anti-pirátství' a umožňuje mnohem lépe a účinněji chránit obsah na vysílaných stanicích, díky tzv. systému ECP," řekl webu dday.it Luca De Bartolo, obchodní ředitel TivúSat.

"Některé americké majors jako například Universal nebo 20th Century Fox doslova požadují tuto ochranu a kdybychom nepřešli na tento systém ochrany, TivúSat by měl velký problém s obsahem ve 4K. Například na Rai 4K by se nemohly některé filmy či seriály v budoucnu vůbec vysílat, protože by nám někteří distributoři jednoduše neprodali práva," popisuje obchodní ředitel TivúSatu.

"Stejné podmínky platí i pro nový kanál 4KUniverse, který vstoupil do TivúSat pouze pod podmínkou nového kódování. Stejné podmínky mají i další stanice ve 4K, které se chystají vstoupit do TivúSat," vysvětlil Luca De Bartolo.

Web DDay.it také poukázal na fakt, že nová 4K karta s modulem je o mnoho dražší než starší karty TivúSat. Průměrná cena se pohybuje mezi 109 a 115 eur.

Diváci si také stěžují, že zatímco na starší moduly TivúSat, například ORO půjde využít státní sleva 50 eur v rámci kampaně pro přechod na DVB-T2, u nové 4K sleva není možná.

De Bartolo nicméně potvrdil, že i na tyto typy 4K modulů bude možné čerpat slevu, ale až po novém roce.

De Bartolo také vysvětlil jak to bude s kanálem Rai 4K, který funguje i s kartami ORO:

"Pro diváky se v tuto chvíli nic nemění. Nicméně s přibývajícím obsahem ve 4K velmi doporučuji změnu na novou kartu 4K. Bohužel může se stát, že ti, kteří nepřešli na kartu 4K nebudou moci sledovat všechen obsah na kanálu Rai 4K a u některých pořadů bude tma. Bude se to především týkat akvizic. Nicméně u vlastní produkce Rai by problém být neměl a pořady by měly funguvat i s kartou ORO".

zdroj: dday.it, franck, vl. info





Reklama




Vybrané články