Quantcast

Na světě se vysílá 189 UHD kanálů

| redakce | tisk

V současné době se vysílá po celém světě 189 televizních stanic v Ultra HD rozlišení. Více než 3/4 těchto služeb jsou podle analýzy webu Ultra HD Forum lineární televizní kanály, orientované jak na spotřebitele, tak na segment B2B.

Ultra HD Forum tvoří široká škála účastníků filmového a televizního průmyslu, včetně tvůrců obsahu, distributorů, výrobců spotřební elektroniky, profesionálního vybavení a technologických společností. Společným cílem všech účastníků je vytvořit podmínky urychlující implementaci televize v Ultra HD. Společnost slaví již pátý rok svého působení.

Počet nově spuštěných UHD služeb od roku 2013 neustále roste, kdy YouTube poprvé zpřístupnil veřejné streamování ve formátu 4K. I přes mírné zpomalení v důsledku pandemie COVID-19 se letošní růst vrátil na dvouciferné tempo.

Od roku 2016 Ultra HD Forum zveřejňuje bezplatné doporučení pro UHD komunitu. Tyto pokyny poskytly užitečné informace, které televiznímu průmyslu pomohou zavést nové služby v UHD a zvýšit jejich výkon.

Dokument představuje "základní úroveň" technologií připravených k použití a úroveň zdokonalení pomocí novějších a pokročilejších řešení. V průběhu 5 let vývoje doporučení se do procesu zapojilo více než 35 subjektů.

Ultra HD Forum rovněž oznámilo, že do konce roku 2020 vydá vlastní API pro vodoznaky pro integraci kodérů. Laurent Piron ze společnosti Nagra, který dohlíží na bezpečnostní tým Fóra, uvedl: "Obecné rozhraní API napsané v jazyce C umožní interoperabilitu s transkodérem a preprocesorem vodoznaku (WMP)."

zdroj: satkurier.pl + Ultra HD Forum





Reklama




Vybrané články