Quantcast

Türksat 5B se chystá na start

| redakce | tisk

Turecký satelit Türksat 5B úspěšně prošel fází testů a nyní se chystá na vynesení do vesmíru americkou společností SpaceX. Satelit bude mimo jiné vybaven kapacitou v Ka pásmu, která umožní další rozvoj turecké satelitní datové komunikace.

Türksat 5B bude poslán do vesmíru 19. prosince 2021 ze základny Cape Canaveral na Floridě v USA nosnou raketou Falcon 9. Türksat 5B, který bude nejsilnější z flotily satelitů Türksat se svoji kapacitou a výkonem, je v kategorii High Throughput Satellite (HTS) s minimálně 20x vyšší kapacitou, než satelit třídy Fixed Satellite Service (FSS).

Logo Türksat (foto: Turksat)
▲ Logo Türksat (foto: Turksat)

Türksat 5B bude sloužit v široké oblasti pokrytí, které zahrnuje celý Blízký východ, Perský záliv, Rudé moře, Středozemní moře, severní a východní Afriku, Nigérii, Jižní Afriku a její blízké sousední země a také Turecko. Bude poskytovat služby frequence reuse (opakované využití stejných kmitočtů) a multisvazkové pokrytím a poskytne kapacitu přenosu dat s celkovým objemem 55 Gbps v Ka pásmu.

Nový kosmický aparát patnáctinásobně zvýší kapacitu tureckého Ka pásma, což je kapacita satelitní datové komunikace Turecka, efektivně zaujme své místo v komerčních sektorech jako je námořní a letecká doprava, kde se používá satelitní kapacita. Navíc s vysokou datovou kapacitou, kterou poskytuje satelit Türksat 5B, bude možné dosáhnout v Turecku na místa, kam se nedostane pozemní infrastruktura.

Türksat 5B bude při startu vážit 4,5 tuny a poskytne výkon 15 kW a bude mít také novou generaci elektrického pohonu. Satelit bude zaparkován na pozici 42°E, kde již nyní poskytují své služby družice Türksat 3A a Türksat 4A. Nový satelit Türksat 5B má poskytovat své služby po dobu 35 let.





Reklama




Vybrané články