Quantcast

První multiplex s tv programy na satelitu Türksat 5A

| redakce | tisk

Na novém telekomunikačním satelitu Türksat 5A na pozici 31°E probíhaly rok před uvedením do komerčního provozu technické testy. Dne 18. května 2022 byl spuštěn první tradiční multiplex se symbol rate 27500 ksymb/s s velmi silným signálem v Česku a jde pravděpodobně o jeden ze dvou západních svazků, které jsou dostupné na této družici.

Na zaktivovaném frekvenci 10,972 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK se objevily programové pozice TURKSAT TANITIM SD, TURKSAT SAAT a Rotana Classic HD.

Všechny programy se vysílají v MPEG-2 volně ( FTA). Tyto údaje jsou platné 23.5.2022 a kdykoliv může dojít k novým změnám.

TURKSAT TANITIM - záběr z příjmu stanice
▲ TURKSAT TANITIM - záběr z příjmu stanice

TURKSAT TANITIM SD a TURKSAT SAAT jsou servisní kanály tureckého satelitního operátora Türksat. První z nich představuje činnost operátora Türksat, propaguje své inovace a služby. Na druhém kanálu se zobrazuje statická obrazovka s aktuálním časem ("SAAT" v překladu do češtiny znamená "hodina").

Rotana Classic HD je arabský filmový kanál známé mediální společnosti Rotana v arabských zemích. Na testovacím transpondéru se vysílá v MPEG-2 a přijímač indikuje HD. Použití takového rozlišení s kompresí MPEG-2 je na satelitu velmi neobvyklé. V době publikování tohoto článku byl k dispozici pouze zvuk (bez videa). Důvodem je špatně nastavený descriptor videa v PMT tabulce (je v MPEG). Proto přijímače většinou reprodukují jen zvuk bez obrazu.

Türksat aktivoval další multiplexy na frekvencích 11,056 GHz, pol. V a 11,096 GHz, pol. V (oba SR 30000, FEC 2/3, DVB-S/QPSK). Jsou šířeny v jiném svazku s horším pokrytím Česka.

zdroj: satkurier.pl + Enosat





Reklama




Vybrané články