Quantcast

Konec DVB-S2X platformy kanálů skupiny TF1

| redakce | tisk

Na satelitu Eutelsat 33E skončil jeden ze zajímavých distribučních multiplexů - francouzské komerční stanice skupiny TF1 ve verzích pro švýcarský trh. Vysílání bylo zajímavé jednak obsahem, kvalitou (HD), způsobem distribuce ( FTA) a také formou - multiplex pracoval v DVB-S2X.

Šlo o jediné pravidelné vysílání s televizním obsahem v normě DVB-S2X, které bylo možné přijímat v Evropě v Ku pásmu na parabolách menších rozměrů.

Multiplex TF1 obsahoval programy TF1 HD, TFX HD a TMC HD ve verzích pro švýcarské publikum. Stanice se původně vysílaly na satelitu Eutelsat z pozice 9°E spolu s dalšími programy pro zmíněný trh - M6 HD, W9 HD a 6ter HD, kde se tyto tři programy vysílají dodnes.

Ve Francii nyní probíhá ohlášená fúze TF1 a M6 a dost možná může souviset se změnou distribučních tras všech šesti programů.

Programy ze zmíněného DVB-S2X multiplexu mohou diváci nadále přijímat FTA a to z distribučního muxu v režimu multistream na satelitu Eutelsat 5 West B 5°W). Pro příjem je nutný set top box s podporou módu multistream.

bývalé technické parametry - TF1 HD (Suisse), TFX HD (Suisse), TMC HD (Suisse) (vysílání zde bylo ukončeno):

• Eutelsat 33E (33°E), freq. 12,597 GHz, pol. V, SR 10058, FEC 25/36, DVB-S2X/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články