Quantcast

Express AMU1 změnil footprint

| redakce | tisk

Operátor ruského telekomunikačního satelitu Express AMU1, společnost RSCC, v minulých dnech provedl modifikaci footprintu (mapy pokrytí) u ruského paprsku.

Změna byla provedla s cílem zamezit zarušení satelitního signálu ruského vysílání tamních platforem Trikolor TV a NTV Plus se kterým se operátoři potýkají již od 13. června 2023.

Ruský beam družice Express AMU1 nyní nepokrývá území Kalinindgradské oblasti, velkou část Běloruska a Ukrajiny a již nepokrývá území České republiky a Slovenska. U "sousední" družice Eutelsat 36B, která je rovněž zaparkovaná na pozici 36°E, změna pokrytí stejného svazku neproběhla. Na našem území je tak možné z kruhových polarizací z pozice 36°E s depolarizační destičkou přijímat jen transpondéry z Eutelsatu 36B.

Úprava footprintu Express AMU1 byla vynucena z důvodu zarušení transpondérů s ruským vysíláním. Po korekci footprintu jsou signály ruských multiplexů stabilní. Alespoň zatím.

Po změně pokrytí ruského paprsku byl omezen signál ze satelitu Express AMU1 nejenom v zahraničí ale i v části Ruské federace - zejména ve zmíněné Kaliningradské oblasti. Abonenti Trikolor TV mohou nyní přesměrovat svoji parabolu z pozice 36°E na pozici 56°E, kde je nyní rozšířená nabídka Trikolor TV nejenom pro Sibiř ale i pro Kaliningradskou oblast. Trikolor TV na pozici 56°E překlopil transpondéry z východního svazku, který cílil na Sibiřskou oblast na široký paprsek, pokrývající velkou část Ruské federace a část východní Evropy. Vysílání z nové pozice mohou přijímat i satelitní diváci v Česku a na Slovenku. Příjmové podmínky jsou různé - střední Evropa již není v zóně pokrytí a lepší příjmové podmínky jsou směrem blíže ke Kalingradské oblasti (tj. severovýchod území).

Stávající situace je ale nepříjemná pro NTV Plus, která vysílá část programové nabídky na Eutelsatu 36B a část přes Express AMU1. V Kaliningradské oblasti tak některé programy abonenti nenaladí.





Reklama




Vybrané články