Quantcast

Eutelsat Hot Bird 13F v komerčním provozu

| redakce | tisk

Francouzský satelitní operátor Eutelsat uvedl do komerčního provozu družici Eutelsat Hot Bird 13F. Jde o jeden ze dvou kosmických aparátů určených pro pozici 13°E jako náhrada za postarší družice Hot Bird.

Satelit Eutelsat Hot Bird 13F byl uveden do komerčního provozu již 4. dubna 2023 - tedy před více než třemi měsíci. Teprve dnes o tom bez bližších detailů informoval Eutelsat.

Eutelsat Hot Bird 13G, druhý ze dvou nových satelitů Hot Bird, byl uveden do komerčního provozu 30. května 2023 a nahradil především dosluhující družici Eutelsat Hot Bird 13C, která se přesunula na novou pozici 12,5°W, kde slouží pod novým názvem Eutelsat 12 West G a to zejména pro transatlantické datové spoje.

Družici Eutelsat Hot Bird 13F zhotovila a dodala společnost Airbus Defence and Space. Družice byla vynesena 15. října 2022 nosnou raketou Falcon.

Eutelsat Hot Bird 13F a Eutelsat Hot Bird 13G společně zajistí na pozici 13°E provoz až 102 fyzických transpondérů, které budou dodávat televizní, rozhlasové a datové služby v Evropě, severní Africe a na Středním východu.

Footprinty (mapy pokrytí) nových družic Eutelsat Hot Bird nejsou (stále) k dispozici.





Reklama




Vybrané články