Quantcast

ČT art slaví 10. narozeniny. Novou sezonu zahájí Týdnem dárků

| redakce | tisk

Přímý přenos multižánrového koncertu, divadelní inscenace Každý má svou pravdu nebo zahajovací koncert festivalu Dvořákova Praha - to je jen část mimořádného programu, který od prvního zářijového pátku nabídne divákům kulturní stanice ČT art.

Do tradičního Týdne dárků se dostalo i první uvedení snímku o historii barrandovských ateliérů či televizní premiéra dokumentu Zkouška umění. V podzimním vysílacím schématu Artu najdou své místo také cykly o poválečné architektuře, výrazných hudebnicích i o třicetileté existenci Dejvického divadla.

Před deseti lety jsme divákům slíbili kulturní stanici, která se nebude bát experimentovat, bude ambiciózní a ve vysílání nabídne novinky, které jiné televizní kanály nejsou ochotny dávat na obrazovky, protože si nejsou jisti výsledkem. A naše slovo jsme dodrželi. Jsem přesvědčený, že právě díky tomu se Art dlouhodobě řadí k nejlépe hodnoceným programům na českém televizním trhu a ročně oslovuje přes pět milionů lidí,“ bilancuje generální ředitel České televize Petr Dvořák a jeho slova doplňuje výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl: „Posledního srpna roku 2013 dostala kultura svůj ucelený prostor v hlavním vysílacím čase a už se neprosí o možnost přisednout si alespoň na kraj nočních časů, aby si formálně odškrtla další veřejnoprávní čárku.“

Kouzelný kopec, na snímku Iva Janžurová (foto: Česká televize)
▲ Kouzelný kopec, na snímku Iva Janžurová (foto: Česká televize)

Týden dárků odstartuje multižánrový koncert
Desetidenní oslavy desetiletého výročí začátku vysílání započne prvního září ve 20:15 hodin ČT art přímým přenosem koncertu z pražského klubu Doupě, během něhož vystoupí na dvě desítky interpretů, mezi nimi i David Koller, PSH, Dagmar Pecková, Adam Plachetka, Štefan Margita, Kamil Střihavka nebo Lenka Dusilová.

Jedním z řady dárků bude také premiéra dokumentu o devadesátileté historii barrandovských ateliérů nazvaná Kouzelný kopec. Herecké i režisérské osobnosti Iva Janžurová, Jan Kačer, Jaromír Hanzlík, Hynek Bočan či Karel Smyczek vzpomínají na natáčení významných titulů z jejich filmografií a tuzemské kinematografie. „Klíčem k vyprávění nebylo hledat nejstěžejnější období, ale důležité tvůrce a hybatele barrandovského dění, na jejichž mikro příbězích a osudech jsme chtěli příběh slavných ateliérů odvyprávět,“ upřesňuje režisér a scenárista snímku Roman Vávra. Snímek uvede Art v sobotu 9. září ve 20:15 hodin.

Architektura 58-89 (foto: Česká televize)
▲ Architektura 58-89 (foto: Česká televize)

Podzim nabídne historii Dejvického divadla i cyklus na námět Vladimira 518
Třicet sezón Dejvického divadla zmapuje třináctidílný cyklus zahrnující rozhovory s bývalými i současnými členy souboru, stejně jako ukázky z legendárních inscenací. Úvodní díl cyklu Dejvické divadlo odvysílá Art 14. září. Ten zároveň nabídne 5. září večer i přímý přenos divadelní komedie Každý má svou pravdu, kterou má dejvická scéna na repertoáru od konce loňského dubna.

Osm dílů o výrazném období dějin československé architektury dokumentujte nová série, jejíž tvůrci se snažili o komplexní pohled bez ideologických předsudků.

Různé pohledy na hudbu, tvorbu a jiná témata přinese divákům osmidílný dokument Muzikantky. V každé epizodě představí tři umělkyně.

V premiéře se na programu ČT art objeví i celovečerní portrét Inža - zvukový mistr Ivo Špalj. Dokumentaristé v samostatných titulech připomenou také spisovatele Ladislava Fukse, malíře Maxe Švabinského a Bohumila Kubištu nebo herce Arnošta Goldflama. Poprvé se na televizních obrazovkách objeví i dokument Sny o toulavých kočkách, věnovaný světoznámému ilustrátorovi Petru Sísovi.

Na plovárně oslaví devítistou epizodu
Už 25. října přivítá Marek Eben ve své talk show Na Plovárně jubilejního devítistého hosta. Bude jím herec a muzikant Russell Crowe. Příští rok v lednu pak pořad oslaví dvacet pět let od uvedení prvního půlhodinového rozhovoru.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články