Quantcast

Sportovní kanály Dubai přešly na HD rozlišení

| redakce | tisk

Sportovní kanály Dubai Sports a Dubai Racing přešly na satelitní distribuci ve vysokém rozlišení (HDTV). Změna v distribuci proběhla s upgradem vysílací DVB-S platformy na DVB-S2.

Paket Etisalat s výše uvedenými programy se vysílá na kmitočtu 12,130 GHz s vertikální polarizací v paprsku EMENA (Evropa + Střední východní a severní Afrika). Vysílání je tak možné přijímat s parabolami středně velkých rozměrů (kolem cca 90 cm) i v regionu střední Evropy.

Dubai Racing 1 HD - záběr z příjmu stanice
▲ Dubai Racing 1 HD - záběr z příjmu stanice

Multiplex se doposud vysílal v DVB-S, což se nyní změnilo. Vysílá v DVB-S2 a vedle vysílací platformy se změnila i modulace z QPSK na 8PSK a symbol rate, která byla navýšena z 27,5 Msymb/s na 30 Msymb/s. Parametr FEC zůstal zachován - 3/4.

Po těchto změnách se kapacita celého multiplexu významně navýšila ze 38 Mbit/s na 66,85 Mbit/s (nárůst o 28,85 Mbit/s). Programová nabídka se po změně parametrů příliš nezměnila - v paketu se již nevysílá Dubai Racing 3. Všechny ostatní stanice se místo v MPEG-2/SD vysílají v MPEG-4/HD.

Paket obsahuje stanice Dubai Sports 1 HD, Dubai Sports 2 HD, Dubai Racing 1 HD, Dubai Racing 2 HD, Dubai One HD, Dubai TV HD a Sama Dubai HD. Vše se vysílá volně ( FTA) a je tedy dostupné pro všechny satelitní diváky, kteří mají odpovídající HD přijímač a příjem z pozice 26°E.

Pro evropského diváka mohou být zajímavé jak všechny 4 sportovní kanály, nyní poskytované v HD, tak i zábavní kanál Dubai One HD s filmy a seriály v původním znění - v angličtině s arabskými titulky na obrazovce.

technické parametry:

• Badr 8 (26°E), freq. 12,130 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články