Quantcast

Skylink: Testy transpondérů provádí satelitní operátor

| redakce | tisk | názory

Na pozici 23,5°E byly uvedeny do provozu nové transpondéry s kopiemi programů satelitní platformy Skylink. Čekají diváky významné změny či rozšíření programové nabídky?

Diváci na pozici 23,5°E si mohli povšimnout aktivních dvou nových transpondérů M7 Group, konkrétně na kmitočtech 12,265 GHz a 12,051 GHz. Oba multiplexy pracují ze staronového satelitu Astra 3C.

Družice Astra 3C je nový obchodní název pro satelit Astra 5B, původně zaparkovaný na pozici 31,5°E pro země střední a východní Evropy. Vzhledem k tomu, že služby zde ukončily provoz v létě loňského roku a s ohledem na blížící se konec životnosti kosmického aparátu Astra 3B, bylo rozhodnuto o přesunutí na novou pozici 23,5°E, kde již šíří 5 transpondérů. Z toho již 3 v řádném provozu.

"SES provádí různé testy v souvislosti s přechodem na Astru 3C," uvedl na dotaz webu parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, ze skupiny CANAL+. "Budou se tam asi dočasně objevovat kopie různých našich transpondérů," odhadl další vývoj.

Pro satelitní diváky se nic nemění. Programy nadále zůstávají na původních parametrech a nové frekvence si proto uživatel nemá ani ladit. Riskoval by případný výpadek stanic po skončení testování nových kapacit.

"Tyhle změny nemají na naši nabídku žádný dopad, jsou to testy," dodal.

technické parametry nových frekvencí a multiplexů M7 Group:

• Astra (23,5°E), freq. 12,265 GHz, pol. H, SR 29900, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK
• Astra (23,5°E), freq. 12,051 GHz, pol. V, SR 29900, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK

názory čtenářů




Reklama




Vybrané články