Quantcast

Od června budou v Rakousku vyšší koncesionářské poplatky

| redakce | tisk

Rakouské domácnosti budou od června letošního roku platit vyšší koncesionářské poplatky. Od 1.6. se základní poplatek, který je společný pro televizi a rozhlas zvýší o 9,4 procenta na 16,61 eura. SPolu s dalšími poplatky, jež putují do společné poklady a pokladen jednotlivých zemí, zaplatí koncesionáři od června okolo 23 euro měsíčně, což je zhruba 600 korun. Ve Vídni je to konkrétně 23,06 eura.

Zvýšené poplatky kritizuje nejenom Rakousko ale i EU. Zvýšení je podle názorů skokové a přicházející navíc v době, kdy se výrazně zvýšila míra inflace. Poslední zvýšení poplatků bylo provedeno v roce 2004 a od té doby činí inflace 10,5 procenta, takže ani zdražení plně nepokrývá inflaci. ORF chce kvůli tomu zvýšit počet reklamních spotů ze 42 minut na 50 minut na obou kanálech. Celkem by ORF mohla denně odvysílat až 100 minut reklam.

Ze sociálních důvodů je zhruba 320 tisíc rakouských domácností osvobozenou od placení koncesionářských poplatků.

V České republice se od ledna letošního roku platí za televizi 135 korun měsíčně, za rozhlas 45 korun měsíčně. ČT loni na poplatcích vybrala 4,99 miliardy korun, letos by to mělo být zhruba 5,69 miliardy korun.

zdroj: ČTK





Reklama




Vybrané články