Quantcast

Vláda dala digitalizaci rozhlasu červenou

| redakce | tisk

Česká vláda nepodpořila poslanecký návrh mediálního zákona, který má podle autorů umožnit přechod na digitální rozhlasové vysílání. Součástí zamítnuté novely je například spojování rozhlasových stanic s jedním vlastníkem do jedné společnosti a navrhuje prodloužení licencí současným komerčním broadcasterům do doby nástupu digitálního rozhlasového vysílání. O návrhu bude nyní rozhodovat parlament, uvádí ČTK.

"Budeme chtít navrhnout takové řešení, které vyjde vstříc broadcasterům, a budeme jej chtít předložit buď v rámci projednávání ve sněmovně, pokud neprojde, tak vlastní vládní návrh," uvedl po zasedání vlády premiér Mirek Topolánek.

Autoři novely upozornili, že dosavadní úprava zákona pamatuje jen na digitalizaci televizní vysílání. Cílem novely bylo umožnit vznik ekonomicky silných subjektů, kteří přechod na digitální rozhl. vysílání zvládnou.

Přechod na digitální rozhl. vysílání lze očekávat v Česku kolem roku 2019. Platnost stávajících licencí skončí v roce 2013 a v bezprostředně následujících letech. Podle novely by Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) měla udělovat tzv. přechodné licence. Vysílatelé by se měli zavázat, že přistoupí na plán digitálního vysílání. Ten stávající s ním nepočítá.

Prodlužování licencí se nelíbí Radě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Novela podle něj nebere v potaz odlišné podmínky digitalizace televizního od rozhlasového vysílání. Digitální pozemní TV vysílání bude probíhat na stávajících analogových kmitočtech, které využívají ČT, Prima a Nova. Rozhlasové digitální vysílání bude probíhat na jiných kmitočtech než stávající analogové rozhl. vysílání.

zdroj: ČTK





Reklama




Vybrané články