Quantcast

V provozu téměř 80 procent transpondérů Astry

| redakce | tisk

Míra vytíženosti SES ASTRA dosáhla na konci období hodnoty 79,5%, což představuje využití 252 z 317 komerčně dostupných transpondérů (31. března 2008: 83,8%, tedy 244 z 291 transpondérů s komerčním využitím). Nárůst počtu komerčně využitelných transpondérů v poslední čtvrtině roku souvisí s otevřením nové orbitální pozice na 31,5 stupně východní délky. Vyplývá to z reportu SES Astra.

V průběhu sledovaného období prvmní poloviny letošního roku si aktivity SES ASTRA udržely svůj rychlý vývoj. Počet televizních a rádiových kanálů vysílajících přes satelitní systém ASTRA a SIRIUS byl ke konci června 2 433, což představuje 6 procentní nárůst v porovnaní s prosincem 2007. Pokračovalo také navyšování počtu HD programů, v polovině roku 2008 vysílalo přes satelity Astra 42 HD kanálů, které pokrývají nejdůležitější evropské trhy.

SES ASTRA si udržuje tempo růstu počtu diváků. Satelitní průzkum trhu „2007 ASTRA Satellite Monitors“ ukázal, že celková penetrace satelitů ASTRA a SIRIUS (v DTH i kabelové distribuci) narostla na 117,2 milionů domácností. DTH (Direct-to-Home) vysílání narostlo o více než 4 miliony domácností, satelit zaznamenal nejsilnější nárůst v rámci evropské infrastruktury vysílání.

Po spuštění satelitu SIRIUS-4 byl satelit SIRIUS-2 přejmenovaný na ASTRA 5A a přemístěný na novou orbitální pozici 31,5 stupňů východní délky, kde momentálně nabízí 26 transpondérů z celkového počtu 40 využitelných frekvencí, které jsou k dispozici na této pozici. Prvními zákazníky na této nové orbitální pozici jsou nezávislí němečtí kabeloví operátoři prostřednictvím společnosti KDL (zaměřená na poskytování služeb), která dodává optimalizovaný balík digitalizovaných programů malým a středně velkým kabelovým operátorům. Dohoda byla oznámená na začátku července. V červenci získala společnost SES ASTRA zakázku na poskytnutí čtyř transpondérů satelitu SES SIRIUS na 31,5 stupních východní délky pro litevského satelitního poskytovatele SatGate, který nabízí internetové připojení v krajinách střední a východní Evropy, Rusku a sousedních zemích, stejně jako ve Střední Asii.

V červenci podepsala společnost SES ASTRA smlouvu s evropským výrobcem satelitů, firmou Astrium, na nahrazení satelitu ASTRA 1N novým satelitem, který by měl být vypuštěn na oběžnou dráhu v druhé polovině roku 2011 na pozici 19,2 stupňů východní délky. ASTRA 1N bude mít 55 transpondérů s celoevropským pokrytím a bude aktivní ve frekvenčním pásmu KU. Vypuštění satelitu ASTRA 1N je součástí plánované obnovy flotily satelitů SES ASTRA na orbitální pozici 19,2 stupňů východní délky a představuje důležitý krok v rámci strategie v oblasti optimalizace flotily. Umožní využití existujících vesmírných zařízení na jiné účely. Nejprve nahradí satelit ASTRA 1G a do roku 2020 bude ASTRA 1N pomáhat zabezpečovat společnosti SES ASTRA maximální kapacitu na této nejdůležitější orbitální pozici.

ASTRA 1M nesoucí náhradní kapacitu pro pozici 19,2 stupňů východní délky by měla být spuštěna v poslední čtvrtině roku 2008. Spuštění ASTRA 3B, která nese náhradní a dodatečnou kapacitu pro orbitální pozici 23,5 stupňů východní délky, je naplánováno na poslední čtvrtletí roku 2009.

Solaris Mobile, společný projekt SES ASTRA a Eutelsatu S-band, byl oficiálně ohlášený v Dublinu začátkem roku 2008 a připravuje se na začátek provozu. Solaris Mobile bude poprvé v Evropě nabízet satelitní prostor na přenos video a datových služeb pro mobilní zařízení a také aplikace pro vysílací, telekomunikační, automobilovou a dopravní infrastrukturu. Start satelitu, který ponese nové zařízení, je naplánovaný na počátek roku 2009.

Širokopásmové satelitní služby ASTRA2Connect se v průběhu první poloviny roku posilnily a dnes je nabízí deset nových poskytovatelů služeb v devíti evropských zemích. Kontrakty podepsaly mimo jiné i Deutsche Telekom a NordNet, pobočka France Telecom, které integrovaly ASTRA2Connect do svojí nabídky internetového připojení pro zákazníky a poskytují tak širokopásmové připojení i těm zákazníkům, kteří nejsou v dosahu jejich terestrální širokopásmové sítě.

Služby a s nimi související aktivity byly také velmi přínosné; ND Satcom zaznamenal výrazný nárůst na všech svých nejdůležitějších trzích, včetně významné smlouvy na poskytování širokopásmového připojení k internetu pro více než 5 000 škol v Turecku. Stejně dobrý vývoj zaznamenala i ASTRA Platform Services (APS). Po pomalém komerčním nástupu entavio nabídky a díky identifikaci nejnovějšího vývoje klíčových zákazníků se marketingové aktivity na entavio, digitální satelitní platformu v Německu, snížily na minimum, přičemž však pokračuje podpora pro existující předplatitele. Optimalizace nabídky entavio nadále pokračuje.

zdroj: SES





Reklama




Vybrané články