Quantcast

Španělsko odložilo start pay-tv v DVB-T na rok 2009

| redakce | tisk

Placené televizní kanály se v pozemní digitální televizi (DVB-T) ve Španělsku neobjeví dříve než v roce 2009. Vyplývá to z rozhodnutí vlády. Miguel Sebastian, ministr průmyslu uvedl, že je ještě příliš brzy, aby se vláda věnovala možnosti vysílání placených programů v DVB-T a předpokládá, že k dohodě mezi všemi stranami dojde v příštím roce.

Španělská legislativa v současné době zakazuje šíření placeného televizního obsahu na DVB-T platformě. Někteří televizní operátoři lobují za změnu zákona. Nejvíce komerční kanál La Sexta prostřednictvím hlavního akcionáře Mediapro, který nedávno oznámil svůj záměr vysílat placené programy pro diváky terestrického digitálního vysílání. Pay-tv kanály mají nabídnout především sport (hlavně fotbal).

Jaume Roures, prezident Mediapro, akcionář v La Sexta, nedávno upozornil, že televizní sektor projde krizí, pokud nebude umožněno vysílání placených kanálů v DVB-T. "40 televizních stanic free-to-air nemůže být financováno z reklamy," řekl v době, kdy příjmy z TV reklamy do června poklesly o 4,1 procenta.

Zároveň má pochybnosti o tom, zda Španělsko dokáže vypnout poslední analogový vysílač v roce 2010, jak je plánováno. Pokrytí Španělska DVB-T signálem je stále příliš nízké. Katalánsko, severovýchod země je regionem Španělska s nejvyšší penetrací DVB-T (49,7 procenta). Madrid a Kanárské ostrvy jsou druhé a třetí se 48,4%, resp. 44 procenty. Celorepublikově je digitální pozemní signál na 34,8 procentech území Španělska.

zdroj: advanced television





Reklama




Vybrané články