Quantcast

Britská Five chce vysílat v HDTV

| redakce | tiskobrázek k článku: Britská Five chce vysílat v HDTV

Britská soukromá televize Five plánuje zahájit vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) a reaguje tak na kroky konkurenčních subjektů BBC, ITV a Channel Four. Program Five HD bude šířen prostřednictvím satelitních sítí Sky Digital, Freesat, terestrické Freeview a také v kabelových sítích.

Five HD hodlá zahájit HD vysílání na konci roku 2010 v rámci digitální terestrické sítě. Mediální regulátor Ofcom potvrdil předběžný kmitočtový příděl pro vysílatele. Do konce letošního roku musí broadcaster splnit některá kritéria, která ale nebyla zveřejněna. V říjnu loňského roku dostala zelenou BBC, ITV a Channel4 pro šíření HD verze na platformě Freeview.

Kanál Five HD bude šířen v nové generaci terestrického multiplexu označované jako DVB-T2 a v moderním kompresním formátu MPEG-4/AVC. Five HD bude obsahovat stejný program jako stávající SD podoba stanice. Pořady natočené v HD budou šířeny v nativním formátu, zbytek se bude konvertovat do vysokého rozlišení.

Diváci Five HD se mohou těšit na americké série CSI, přenosy fotbalové ligy UEFA a vybrané filmy.

Kanál Five odstartoval 31. března 1997 jako pátý celostátní kanál. Od července 2005 jej vlastní koncern RTL. Programy televize týdně sleduje 30 milionů diváků.

zdroj: Five





Reklama




Vybrané články