Quantcast

V USA dnes nastává analogová tma

| redakce | tisk

Na celém území USA dnes končí letité analogové terestrické vysílání a nastává tzv. analogová tma. Digitalizace se týká zhruba 14 milionů tamních domácností, které jsou závislé na pozemním TV signálu. Ty nyní potřebují set top box, který konvertuje digitální signál na analogový. Novější televizory již mají zabudovaný tuner pro příjem.

Set top boxy lze na americkém trhu pořídit za 50 až 80 dolarů (cca 1000 až 1600 korun). Každá domácnost měla nárok na dvě poukázky v hodnotě 40 dolarů na set top boxy.

Ostatní domácnosti (cca 100 milionů) přijímá televizní vysílání prostřednictvím kabelových či satelitních sítí a digitalizace se jich netýká. Uvolnění frekvence americká vláda prodala za 20 miliard USD telekomunikačním společnostem, které budou nabízet nové služby spojené zejména s vysokorychlostním internetem.

K ukončení analogového terestrického TV vysílání v USA mělo původně dojít už v roce 2006. Termín byl dvakrát odložen. Původně měla nastat analogová tma letos 17. února. Termín byl změněn na definitivní 12. června 2009.

Na digitalizaci koncem května nebylo připraveno 2,8 milionů domácností. Šlo vesměs o seniory, chudé rodiny a lidi, kteří nemluví anglicky.

zdroj: ČTK





Reklama




Vybrané články