Quantcast

Za čtyři roky má v Česku skončit definitivně analogové vysílání

| Tisk

logoV první srpnový den, pozdě odpoledne, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil definitivní podobu Technického plánu přechodu na digitální vysílání (TPP).

Zásadní informací je to, že Rada ČTÚ stanovila jako termín definitivního vypnutí analogového vysílání na území České republiky datum: 10. říjen 2010.

Asociace digitálních televizí sdružující šest nových digitálních vysílatelů (Z1, RTA, TV Pohoda, Óčko, Febio TV, TV Barrandov) požadovala termín k 9. září 2009. Naopak stávající velké komerční televize Nova a Prima chtěly vypnutí analogu až v roce 2011. Technický plán přechodu vypracovaný ČTÚ se tak stává „kompromisem“.

Dokument je v souladu s aktualizací Koncepce rozvoje digitálního vysílání v České republice, která byla přijata usnesením vlády České republiky z 15. března 2006.

Opatření stanoví zejména lhůty, podmínky a způsob postupu při procesu rozvoje sítí elektronických komunikací pro zemské digitální televizní vysílání, včetně lhůt, podmínek a způsobu vypínání zemského analogového televizního vysílání v České republice, za účelem sestavení sítě elektronických komunikací pro multiplex veřejné služby, dalších sítí pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání a jedné sítě umožňující regionální zemské digitální televizní vysílání,“ říká v oficiálním prohlášení Pavel Dvořák, předseda Rady ČTÚ.

Všechny termíny uvedené v návrhu opatření jsou stanoveny jako nejzazší možné termíny. Rozvoj zemského digitálního televizního vysílání stejně jako vypínání zemského analogového televizního vysílání v jednotlivých ucelených oblastech nebo regionech je možné na základě dohody provozovatelů vysílání a operátorů vysílacích sítí a po konzultaci s Úřadem realizovat i v termínech dřívějších.

ČTÚ vycházel při sestavení návrhu opatření z dlouhodobých diskusí a z postupného projednávání řady pracovních verzí návrhu opatření ve skupině pro přípravu Technického plánu přechodu, která zahrnovala zástupce provozovatelů vysílání i operátorů sítí. Posledních jednání této skupiny se zúčastnili i zástupci nových digitálních televizí, kterým byly licence uděleny Radou pro rozhlasové a televizní vysílání v dubnu letošního roku,“ dodává Dvořák.

A jaké jsou ještě zásadní informace z TPP?

Česká republika je rozdělena na jedenáct ucelených oblastí, ve kterých bude postupně zapínán digitál. Samostatné řešení problematiky získaly oblasti okolo vysílačů Buková hora na severu Čech a Domažlice. Zde bude digitální vysílání spuštěno v předstihu, kvůli známému problému rušení digitálním rozhlasem ze sousedního Německa.

Termíny zahájení vysílání v DVB-T:

Trutnov (září 2007), Brno (říjen 2007), Praha (prosinec 2007), Sušice (únor 2008), Plzeň (březen 2008), Ostrava (červen 2008), Jihlava (listopad 2008), České Budějovice (červen 2009), Jeseník (září 2009), Zlín (říjen 2009)

Termíny ukončení celkového souběhu analogu a digitálu:



Trutnov (prosinec 2008), Brno (únor 2009), Praha (únor 2009), Sušice (únor 2009), Plzeň (květen 2009), Ostrava (červen 2009), Jihlava (leden 2010), České Budějovice (srpen 2010), Jeseník (říjen 2010), Zlín (říjen 2010)

Zatím se počítá se čtyřmi sítěmi. Vznikne veřejnoprávní multiplex pro programy České televize a sítě 2 (současná A), 3 (současná B) a 4 (současná C).

Harmonogram multiplexu veřejné služby, který ze zákona musí mít nejméně 95% pokrytí, má nejzazší termíny zahájení vysílání DVB-T následující:

Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj (prosinec 2008), Hlavní město Praha a Středočeský kraj (červen 2009), Moravskoslezský a Olomoucký kraj (říjen 2009), Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský kraj a Vysočina (listopad 2010), Jihomoravský a Zlínský kraj (listopad 2010)

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články