Quantcast

Česká televize: EPG v DVB-T je v experimentu

| Tisk

logoČeské televize (ČT), TV Prima a další stanice v satelitním balíku Czech Link EPG (elektronický programový průvodce) nevysílají. Podle vyjádření České televize, které server parabola.cz přinesl včera, bude v satelitní distribuci EPG spuštěno během druhého pololetí letošního roku. V DVB-T sítích A (Radiokomunikace) a B (Czech Digital Group) je vysílání EPG samozřejmostí. Server parabola.cz se vrací jednou k tématu EPG a k České televizi, která tento systém připravuje a na něm jsou přímo závislé i další stanice v Czech Linku.

Jaké je stanovisko ČT obecně k vysílání EPG? Je pro veřejnoprávní médium EPG v satelitní distribuci nepodstatné? "ČT považuje vysílání EPG za nedílnou součást služeb digitálního vysílání a to ať v satelitní (DVB-S), nebo terestrické (DVB-T) distribuci. V rámci vysílání DVB-T v multiplexu A prozatím, ve spolupráci s Radiokomunikacemi a.s. vysíláme data pro EPG, která ovšem jsou vysílána pouze jako informace, bez skutečné návaznosti na časový sled programů (vkládání je řízeno plánovanými časy, v případě změny programu toto není v EPG postiženo) a vysílání EPG tak v DVB-T považujeme spíš zatím za experimentální," říká serveru parabola.cz Rudolf Pop, ředitel techniky České televize.

"Protože ale chceme divákům přinést kompletní servis, byl zadán vývoj technologie, která bude údaje z odbavovacího systému řízení vysílání přímo vkládat do EPG, čímž bude dosaženo synchronizace mezi skutečným vysíláním a vkládanými daty," doplňuje R.Pop z ČT.

Kdy se tedy dočkáme EPG u programů ČT v paketu Czech Link? "Termín spuštění bohužel není závislý jen na ČT, ale je třeba zkoordinovat činnost firmy, která systém navrhuje, a dvou dalších firem, které pro ČT vytvořily systémy plánování a odbavování programu. A právě v tom došlo ke zpoždění, které nás velmi mrzí. Věříme, že se během podzimu podaří vše dotáhnout. Počítá se s tím, že pak budou tato data EPG v podstatě ve stejném rozsahu přebírána i pro pozemní vysílání," popisuje situaci s EPG R.Pop.

"Data jsme začali již experimentálně předávat jak společnosti Radiokomunikace, tak vkládat do streamu předávaného společnosti T-Systems, která pro ČT zprostředkovává satelitní přenos. České znaky jsou a budou přenášeny v základním kódu pro DVB podle normy ISO/IEC 6937," doplnil Rudolf Pop.

Parametry paketu Czech Link:



satelit: Astra 3A
pozice: 23,5 st. východně
paket: Czech Link
kmitočet: 12,525 GHz
polarizace: vertikální
SR (symbol rate): 27500
FEC: 3/4
kódování: Cryptoworks (kromě ČT24 a dále TV Noe a rádií)

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články