Quantcast

Digitalizaci televizí brzdí dílčí zájmy TV Nova

| Tisk

logoAsociace digitálních televizí (ADT) je mimořádně znepokojena nejnovějším postojem TV Nova k nastávající digitalizaci. Ačkoli komerční Nova oficiálně deklaruje podporu rychlé digitalizaci televizního vysílání, její skutečné kroky v posledních dnech svědčí o tom, že se rozhodla tuto zásadní změnu na televizním trhu brzdit.

Na dvou posledních jednáních skupiny pro přípravu technického plánu přechodu na digitální vysílání, které svolává Český telekomunikační úřad, zmíněná televize náhle změnila dosavadní postoj a navrhuje odklad digitalizace nejméně o dva roky oproti původně předpokládanému termínu. Přestože až dosud ČTÚ a všichni další zainteresovaní předpokládali dokončení televizní digitalizace v roce 2009, Nova nyní prosazuje až konec roku 2011. Zároveň navrhuje řadu dalších formálních zdržujících kroků.

Ačkoli oficiálním důvodem návrhu odkladu jsou údajné technické a právní obtíže, Asociace je přesvědčena, že ve skutečnosti Nova bojuje o zachování svého dominantního podílu na reklamním trhu. Výmluva na technické či jakékoliv jiné potíže totiž neobstojí v porovnání s rychlou digitalizací v Německu, Velké Británii, Itálii, Francii nebo ve Finsku.

ADT považuje tento postoj ze strany Novy za snahu o zachování monopolistické pozice, kterou tato televize získala v minulosti, a za nepřípustný zásah do vznikajícího svobodného trhu v oblasti televizního vysílání.



Asociace digitálních televizí proto vyzývá odpovědné státní instituce, zejména ČTÚ, aby tuto snahu zbrzdit digitalizaci jednoznačně odmítly. ADT naopak prosazuje, aby byla digitalizace co nejvíce urychlena. Chceme, aby podobně jako v ostatních zemích EU vznikly na televizním trhu rovné podmínky pro všechny televizní stanice. Tak, aby o sledovanosti televizních stanic rozhodoval divák, a nikoli uměle vytvářené regule šité na míru těm největším.

Jiří Balvín
Asociace digitálních televizí





Reklama




Vybrané články