Quantcast

Příčina potíží při příjmu paketu CS LINK z Astry 1D

| Tisk

logo Od chvíle, kdy CS LINK začal používat transpondér na satelitu Astra 1D, začaly se objevovat dotazy a diskusní příspěvky na téma kolem jeho problematického příjmu. Jako příčina špatného signálu z tohoto transpondéru se velmi často udává slabší signál. Objevily se také argumenty v podobě, že Astra A1D není přesně na určené pozici. Ani jedno z těchto tvrzení není pravdivé. Již před časem jsem tu v jednom příspěvku v takovéto diskusi uvedl domněnku, že příčinou těchto potíží je rušení signálu z vedlejší pozice. V tu dobu jsem ovšem nemohl svoji domněnku podepřít žádným argumentem. Proto jsem dodatečně udělal potřebná měření, abych skutečnou příčinu těchto potíží opravdu objasnil.

Pro celý pokus jsem použil offsetovou parabolu o průměru 60cm, LNB BigSat 0,2dB a měřící přístroj Prodig5.

Nejdříve jsem parabolu nastavil podle obyčejného satfinderu, a následně změřil parametry obou transpondérů CS-linku. Poté jsem za pomoci Prodig5 nastavil nejlepší signál na transponderu 12525MHz, a opět změřil parametry obou transponderů. Následně jsem optimalizoval nastavení paraboly pro nejlepší signál na 11992MHz. Všechny výsledky měření jsou zaznamenané na fotografiích.


▲ Obr č. 1


▲ Obr č. 2

Na obrázcích 1 a 2 jsou vidět 200MHz široká spektra s oběma transpondery. Z fotografií je zřejmé, že signál z 11992 (83,5dBuV) je dokonce silnější než z 12525. (82,5dBuV)


▲ Obr č. 3


▲ Obr č. 4

Obrázky 3 a 4 už zobrazují první naměřené údaje o kvalitě signálů z obou transpondérů po nastavení paraboly za pomocí satfinderu. V první řadě je možné si povšimnout, že síla signálů z obou transpondérů je přinejmenším srovnatelná. (parametr „POWER“) Kvalita signálu hodnocená poměrem nosné k šumu (C/N) se také příliš neliší. Rozdíl tohoto parametru mezi oběma transpondéry je jen 0,5dB. Parametr „MER“ je poměr modulační chyby, a jednoduchým způsobem vyjadřuje použitelnost signálu. Rozdíl čísel u obou transpondérů je docela významný. Detailní posouzení kvality signálu ale přinášejí parametry „CBER“ a „VBER“. Tedy chybovost signálu před, a po chybové korekci. Zcela jasný rozdíl v parametrch „VBER“ ukazuje, že signál z transponderu 11992MHz má vysoký zůstatek chybných dat i po chybové korekci.


▲ Obr č. 5


▲ Obr č. 6

Obrázky 5 a 6 ukazují tytéž parametry, avšak po optimalizaci příjmu pro transponder 12525MHz. Za tímto účelem bylo nutné upravit azimut nastavení paraboly směrem na západ. Zatím-co sila signálů obou transpondérů zůstala téměř stejná, ostatní parametry už doznaly určitých změn. „VBER“ u transpondéru 11992MHz je ovšem pořád příliš velký.


▲ Obr č. 7


▲ Obr č. 8




Obrázky 7 a 8 znázorňují situaci po optimalizaci nastavení pro nejlepší příjem z 11992MHz. Parabolu bylo nutné pootočit dále na západ, stejně jako při optimalizaci pro transpondér 12525MHz. Lepších výsledků je tedy možné dosáhnout větší úhlovou vzdáleností od pozice 26E. Změna v nastavení paraboly je téměř nepatrná. Je potřeba přesně nastavit nejen polohu samotné paraboly, ale i LNB v ohnisku a samotné ohnisko. Při kompletaci paraboly totiž nelze jednoznačně určit, kde přesně je ohnisko paraboly. Rameno držáku LNB není naprosto tuhé, a má i určitou vůli. Správným postupem při nastavování paraboly je tak možné najít skutečné ohnisko, které poskytuje nejlepší signál. Při troše trpělivosti a pečlivosti je možné celkem rychle dosáhnout optimálního nastavení, kdy VBER dosáhne stejné hodnoty jako u 12525MHz. Tedy menší než 10-8. Mírné „rozhození“ parametrů u 12525MHz nemá přitom vliv na výslednou kvalitu signálu na tomto transpondéru.

CS LINK ruší signál ze sousedního satelitu Arabsat (Badr)

Původní předpoklad, že příčinou potíží při příjmu transpondéru 11992MHz je rušení na stejném kmitočtu z vedlejší satelitní pozice, se potvrdil! Pokud se totiž pozorně podíváme na používané frekvence na satelitech v těsném sousedství, pak zjistíme, že BADR4 na pozici 26E používá frekvenci 11996MHz – H – 27500 – ¾. Frekvenci zcela identickou s frekvencí paketu CS LINK používá také Astra 2B na pozici 28,2E. Stejně tak i Astra 1G na pozici 19,2E.

Pokud vezmeme v úvahu, že úhlová odchylka jednotlivých pozic je 2,5st., 4,7st. a 4,3st., je zřejmé, že největší vliv má BADR4 na pozici 26E.

Nejčastěji používané paraboly o průměru od 60 do 85 cm mají vyzařovací úhel 2,3 – 3,2stupně, tedy +- 1,15 – 1,6 stupně od místa zaměření. V tomto úhlovém rozsahu klesne zisk paraboly max. o 3dB, to ovšem platí pouze pro ideální parabolu bez deformací. Reálné paraboly pro satelitní příjem rozhodně nejsou ideální. Skutečné parametry běžně prodávaných parabol jsou podstatně horší. Z výše uvedeného je tedy možné vyvodit jednoznačný závěr, že Badr 4 ruší svým vysíláním na transpondéru č15 (11996MHz) vysílání paketu CS LINK na družici Astra 1D. Z tohoto důvodu je potřeba nastavovat parabolu vždy podle kvality signálu na transpondéru 11992MHz, a v případě použití multifokusu používat pozici 23,5E jako základní. Jedině tak je možné dosáhnout maximální možné kvality signálu z obou transponderů paketu CS LINK.

Zbyněk Poisl





Reklama




Vybrané články