Quantcast

Distribuce programů České televize

| Tisk

logo ČTV krátkosti si objasněme, jakým způsobem je zajišťována distribuční ( spoj ze studia na vysílač ) a kontribuční ( spoj do studia ) síť pro přenos televizního signálu České televize.

Od roku 1997, kdy Česká televize vstoupila do projektu Czech link, je na rozhodující pozemní televizní vysílače, což jsou to tzv. základní vysílače (najdete je např. v seznamu teletextu ČT, nebo na internetových stránkách) a dále některé vysílače menšího výkonu umístěné v lokalitách s vyšší hustotou obyvatelstva zajišťován signál satelitní cestou. To umožnilo dopravit na tato místa kvalitní digitální signál s potřebným zvukovým doprovodem (mono-duo-stereo). Na vysílačích jsou pak umístěny profesionální satelitní přijímače, ze kterých je získáván signál PAL pro další zpracování v obvodech vysílače. Jenže toto uspořádání by nestačilo, protože vedle celostátního programu musí být vysíláno i regionální zpravodajství, kdy místo celostátního programu je v regionech severní a jižní Moravy vysílán vlastní program ze studií v Ostravě a Brně. V tomto případě je nutné zajistit, aby na pozemní vysílače v jednotlivých regionech bylo možné dopravit signál navíc pozemní cestou. Dále, pro zvýšení spolehlivosti přenosu musí být satelitní cesta zálohována např. v mimořádně nepříznivých povětrnostních podmínkách a též aby byla umožněna pravidelná údržba komplexu satelitního zařízení. U základních vysílačů je tato pozemní trasa zprostředkována zpravidla rádio-reléovou trasou, u některých vysílačů je použit tzv. ball-empfang , což je vysokofrekvenční příjem signálu z jiného vysílače v blízkosti. Přepínání mezi satelitním příjmem a záložní trasou je buď na pokyn vydávaný z televizního studia (případy regionálních vstupů) či pracoviště Českých radiokomunikací, informací zakódovanou v rámci signálu VPS, nebo automaticky přepínací jednotkou, zapojenou na výstupu satelitního přijímače, která při ztrátě signálu ze satelitu připojí na vstup vysílače pozemní trasu. Toto ovšem neplatí pro celou vysílačovou síť, neboť některé vysílače mají pouze pozemní příjem (většinou vysokofrekvenční), vykrývací vysílače pro menší lokality naopak využívají pouze satelitní signál. Vedle těchto distribučních cest jsou dále provozovány kontribuční spoje sloužící pro mezistudiovou výměnu signálu (nejvíce směrem do pražského studia) a dále je takto přenášen signál z přenosových lokalit. Veškerá tato spojení pro Českou televizi zajišťují České radiokomunikace a.s.

Již před rokem 2000 deklarovaly České radiokomunikace a.s. skutečnost, že vzhledem k požadavku úprav kmitočtového plánu dojde i ke změně způsobu poskytovaných služeb pro ČT. Proto se technici ČT v tomto období rozhodli pro komplexní řešení celé problematiky a na základě zkušeností z ostatních velkých evropských televizních společností ČT vyhlásila výběrové řízení na distribuci a kontribuci signálu prostřednictvím optické sítě založené na technologii ATM. Tento projekt představuje zajištění :
  • Pozemní digitální distribuci tv signálu na vybrané vysílače, včetně signálu z regionálních studií
  • Digitální kontribuci mezi studii Praha-Brno-Ostrava umožňující buď živé vysílání nebo záznam příspěvků
  • Kontribuci zpravodajských příspěvků v souborovém formátu mezi regionálními zpravodajskými studii (např. Jihlava, Liberec atd.) a studii v Praze,Brně a Ostravě
  • Digitální kontribuci z přenosových lokalit v republice ale i v zahraničí
  • Datové, hlasové a další služby mezi všemi studiovými a přenosovými lokalitami
Po vyhodnocení nabídek bylo vybráno řešení, které nabídl Český Telecom a.s. V současnosti probíhá instalace a zprovozňování zařízení v jednotlivých lokalitách, nejprve na vysílačích v moravské části a do začátku druhého pololetí bude zprovozněna i česká část. Ke stejnému termínu začnou být využívány i ostatní služby.



Co tato změna bude představovat pro diváky ?
Pro vysílače základní sítě se nyní pozemní digitální distribuce stane primární cestou, satelitní spoj bude buď představovat rezervu, či v ostatních případech zůstává satelitní spoj primárním signálovým zdrojem. Tím pádem bude na tyto vysílače distribuován vždy kvalitní digitální signál včetně regionálního zpravodajství. Tyto pozemní trasy budou schopny v blízké budoucnosti dopravovat i na vysílač signál pro pozemní digitální vysílání (DVB-T). Digitální mezistudiová kontribuce a kontribuce z přenosových lokalit pak vedle zvýšené kvality přenosu nabídne i základ pro další doplňkové služby. V druhé polovině roku tak budou vedle sebe existovat dvě plnohodnotné nezávislé digitální sítě - satelitní a pozemní pro distribuci programů České televize k divákům. Jak tedy z výše uvedeného popisu vyplývá, satelitní síť ve svém principu bude nadále plnit nezastupitelnou úlohu distribučního média, zvláště pro vysílače menšího výkonu a do stanic kabelových operátorů.

ing. Rudolf Pop, Česká televize





Reklama




Vybrané články