Quantcast

Nejlepší kvalita streamu? Ideálně přímo od vysílatele

| Tisk

Jaká IPTV či OTT platforma má nejlepší obraz na hlavních stanicích? To je otázka, kterou si pokládá nejeden divák. A těžko se kvalita někdy hodnotí s ohledem na řadu ovlivňujících faktorů jako je rychlost a kvalita internetového připojení či kvalita hardware (televizoru s nainstalovanou aplikací či set top box s aplikací platformy).

V současné době je situace taková, že každý operátor IPTV či OTT služby získá modulaci programů vysílatelů a jednotlivé streamy připraví pro svoji platformu. Každý operátor si tedy naenkóduje programy do kvality, kterou chce zákazníkům poskytovat. Zpravidla se preferuje kompromis - kvalita úměrná k šířce pásma.

A podobně televizní archív si "nařeže" podle programového průvodce a případně s časovou rezervou před a po pořadu. I tak se může stát, že pořad z televizního archívu najde divák ve více programových slotech a to buď z důvodu prodloužení živého přenosu nebo zkrátka navýšení objemu televizní reklamy na komerčních stanicích, která délku pořadu neúměrně prodlouží a ani rezerva od operátora nestačí. A pak je nutné konec pořadu hledat v dalším pořadu.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Divák s dálkovým ovladačem. Ilustrační foto (foto: Orange)

Tento problém by mohl zcela vyřešit streamovací server na straně vysílatele (doposud je poskytován operátorem). Vyřešily by se dva problémy - jednak kvalita programů u všech operátorů by byla stejná, rovněž pořady by byly vloženy do archívu v ideální podobě - tedy jen samotný pořad s možností přidání reklamy podle preferencí diváků. Toto téma je nyní živé i s ohledem na chystané zablokování (či omezení) přetáčení reklam u programů televizní skupiny Prima na straně IPTV a OTT platforem od 1.3.2022.

Jak to funguje v Německu

Například v sousedním Německu poskytuje televizní skupina RTL své televizní programy do OTT služby výhradně ze svých streamovacích serverů.

"Operátor může jejich stanice zařadit do OTT služby jedině pokud se systémově propojí s jejich streamovací službou. Divák se pak pohybuje sice v OTT prostředí operátora (třeba Skylink Live TV), ale v okamžiku, kdy si vybere pořad z archívu, spustí se streamování ze serveru RTL (aniž o tom divák ví). A v tomto okamžiku si RTL „přibalí“ čerstvou reklamu," popisuje řešení u RTL člen představenstva společnosti M7 Group, provozovatel platformy Skylink, Jaromír Glisník.

Podle Jaromíra Glisníka se jedná o optimální řešení pro všechny strany.



Od března konec přetáčení reklam na programech Primy TV Prima: Poplatek za programy je vyšší do pěti korun O2 TV: Prima chce zvýšit poplatek o 2500% Blokování přetáčení u internetových platforem se vrátí Skylink Live TV zrušila blokování přetáčení u programů Novy a Markízy Skylink Live TV omezila přetáčení u programů Novy a Markízy "Vysílatel má plnou kontrolu nad nelineárním přehráváním svého obsahu (data pro analýzy) a dokáže vydělávat na přidávané reklamě (spolehlivě měřené). Operátor je jeho partnerem, nikoli parazitem," vysvětluje řešení Jaromír Glisník.

Za kvalitou stojí vysílatel, nikoliv operátor. "Operátor má po systémové integraci méně starostí, zodpovědnost za streamování, kvalitu a úplnost archívu přebral vysílatel. Zároveň ví, že nikdo na trhu nemá nic lepšího," popsal další výhodu Jaromír Glisník.

"Divák vidí pořad v nejvyšší kvalitě přímo od zdroje. Reklama je přidávána v mnohem menší míře než ve vysílání," konstatuje Jaromír Glisník.

Podle jeho vyjádření byl systém používaný v RTL představen před lety provozovatelům televizních skupin Nova, Prima a také TV Seznam. Zájem o takovou podobu distribuce ale neměli. Je ale nutné podotknout, že streamovací servery musí být výkonné a připravené zvládnout vysokou zátěž (sledovanost) vysílání.

redakce





Reklama




Vybrané články