Quantcast

HBO2 bude zdarma pro abonenty HBO

| Tisk

HBO2PRAHA 6. srpna (ČTK) - Rozšíření nabídky pro předplatitele kanálu HBO o zdarma poskytovaný HBO2 chystá na podzim společnost HBO Česká a Slovenská republika. Ke zprovoznění kanálu, který by měl být distribuován v české a maďarské jazykové mutaci, však HBO chybí souhlas Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Ta nyní řízení o přidělení licence přerušila a vyžádá si vyjádření svého partnerského maďarského a slovenského úřadu. ČTK to dnes potvrdili předseda mediální rady Petr Pospíchal a ředitel česko-slovenské pobočky HBO Luboš Jetmar.

HBO nyní vysílá česky pro Českou republiku i pro Slovensko. HBO2 by měl vysílat pro obě země česky a pro Maďarsko maďarsky.

Udělení licence ale souhlasu zahraničních autorit nepodléhá. Vedoucí oddělení licenčního odboru slovenské Rady pre vysielanie a retransmisiu Lucia Maxonová ČTK řekla, že pokud programová rozhodnutí HBO2 bude dělat v ČR sídlící společnost, nemá slovenská rada na udělení licence jakýkoliv vliv. Podobně se vyjádřil i vedoucí kanceláře šéfa maďarské Országos Rádió ésTélevízió Testület György Ocsko.

Pospíchal uvedl, že v radě převládl názor, že bude z modelových důvodů dobré vědět, jak se na to zahraniční úřady dívají. "Nechceme je zavazovat bez možnosti jejich vyjádření," řekl. I kdyby však stanovisko zahraničních institucí bylo nepříznivé, česká rada nemůže z tohoto důvodu licenci HBO2 nepřidělit, uznal Pospíchal.

Kanál HBO2, který bude zdarma k dispozici předplatitelům dosavadního prvního kanálu HBO, by měl vysílat stejné filmy jako původní HBO, nicméně by měl nabídnout divákovi ve stejný čas alternativu z pohledu žánru. Firmě se podle Jetmara zlepšení nabídky z ekonomického hlediska vyplatí, umožňují jí to tzv. multiplexová práva na filmy. Podle Jetmara tak firma nebude následně po zavedení HBO2 zdražovat.

UPC DirectO zařazení nového kanálu jedná největší tuzemský provozovatel kabelové televize UPC, řekl ČTK mluvčí firmy František Malina. Zavedení nového kanálu totiž znamená vyřešit některé technické záležitosti, s čímž jsou spojeny náklady. Další velká tuzemská kabelová televize TESmedia/Intercable CZ, bude nabízet HBO2 ve většině své kabelové sítě. "Některá města však budou HBO2 nabízet až během příštího roku," sdělil obchodní a marketingový ředitel firmy Dušan Jelínek.

HBO chtěla nový kanál původně zprovoznit od začátku září, o licenci požádala firma koncem června. Vzhledem k tomu, že třetí prázdninové zasedání rady bude koncem srpna, posunula termín na 15. září. Jak uvedl Pospíchal, rada ale zřejmě nestihne rozhodnout ani na zasedání koncem srpna. Nečekané komplikace způsobují v řadách HBO nervozitu. Mohou totiž značně snížit efekt marketingového tahu HBO. Právě na podzim totiž podle Jetmara přibývá nejvíce nových předplatitelů.



Prémiový filmový kanál HBO je v České republice k dispozici prostřednictvím kabelových a satelitních televizí od roku 1994.

Zuzana Opletalová mha, ČTK
7.8.2003






Reklama




Vybrané články