Quantcast

Boom satelitního příjmu v Česku

| Tisk

Řada z nás si možná občas položí otázku, jak na tom vlastně satelitní vysílání (z hlediska přijímového) v naší republice je a jak asi bude jeho rozvoj pokračovat v následujících letech. Věnujme se především příjmu základních českých programů.

Nutno říci, že skutečně "zlaté časy" zažívalo satelitní vysílání v naší republice krátce po listopadu 1989. S nově nabytou "svobodou" mnoho z nás chtělo vídat ty "zakázané, zlé, imperialistické" pořady. A i když již před listopadem 1989 nebyl v pohraničí zase tak velký problém přijímat např. rakouské programy a to dokonce i v STA, tak přece jen spousta dalších, převážně německy mluvících programů na satelitu, bylo veliké lákadlo. A to dokonce i přes dosti vysokou pořizovací cenu tehdejších analogových kompletů, která v poměru k průměrnému výdělku byla vskutku nemalá.

Tento trend se udržel poměrně dlouhou dobu. Zájem o cizí stanice začal ochabovat až s příchodem první komerční stanice (TV Nova) na náš televizní "trh". Tato stanice přinesla do našich domácností spoustu pořadů a filmů do té doby šířených mezi občany většinou přes několikáté kopie VHS záznamu, často s velmi zábavným "dabingem" (tedy pokud mu bylo alespoň trochu rozumět), anebo právě přes satelitní vysílání, které ovšem bylo poměrně finančně náročné a navíc bylo nutné být alespoň trochu jazykově vybaven. Po udání nového trendu v našem televizním vysílání stanicí TV Nova se tehdy zájem o satelitní příjem začal značně snižovat a to i přes to, že ceny satelitních kompletů klesaly a průměrná mzda se naopak rychle zvyšovala. Navíc kvalita elektroniky se dostala do takového stádia, že většina satelitních kompletů "druhé generace" (již s posunutým a rozšířeným frekvenčním pásmem a LNB opatřené dvojitým pouzdrem) funguje bez sebemenších problémů dodnes.

Útlum satelitního příjmu u nás nijak zvlášť neoživila ani možnost přijímat od roku 1997 první české satelitní vysílání Czechlink. I když pořízení satelitního kompletu na příjem CzechLinku bylo (v poměru k průměrné mzdě) o malinko menší finanční zátěží než v roce 1990 pořízení analogu, nepřinášelo pro běžného občana nic zásadního. Nejsledovanější stanice (Nova, ČT1) diváci přijímali z pozemního vysílání, většinou ještě i na starších typech obrazovek, které nějakou tu vadu na kráse (slabší zrnění, menší duchy) umně skryly. V té době se i kabelová televize zrovna hřála na výsluní úspěchu. Za tehdy ještě přijatelné měsíční poplatky většinou nabízela široké možnosti příjmu kvalitních a většinou česky mluvících televizních stanic.

Časy se ale mění. S nástupem kvalitních a hlavně čím dál levnějších televizních přijímačů se začínají (nejenom mladí) lidé soustředit i na technickou kvalitu přijímaných stanic. Navíc ceny satelitních kompletů pro příjem CzechLinku (v poměru k průměrnému příjmu) klesly již na přijatelnou úroveň. Nebýt zbytečně vysoké ceny přístupové karty CL (v souvislosti s obecně plánovaným zvýšením DPH bude zřejmě ještě vyšší), byla by cena již velmi přijatelná pro většinu naší dnešní populace. Brzdou většího rozvoje příjmu CzechLinku v domácnostech je také stanice TV Nova, která se k satelitní možnosti šíření svého signálu vytrvale staví nepřátelsky. Slabším článkem využití satelitního příjmu v domácnostech je i plnohodnotný rozvod na více TV, kdy platí - co TV, to satelitní přijímač.

Ale i přes tato úskalí s radostí sleduji poslední tři roky neustále vzrůstající zájem nejen o české satelitní vysílání. I když nahrazení celého anténního systému pouze satelitním příjmem u nás zatím není obvyklé, čím dál častěji si televizní diváci dopřejí kvalitní příjem alespoň na hlavním televizoru v domácnosti. Nehledě na to, že přes letní sezónu se tyto satelitní přijímače obvykle "stěhují" na chaty a chalupy (kde často není optimální příjem pozemně šířených stanic) a jsou zde aspoň občas využity ke kvalitnímu příjmu české TV.



V součastné době se nám pozvolna začíná satelitní trh oživovat, hlavně v oblasti kódovaného příjmu (převážně paketu CzechLink). Zdálo by se, že FTA přijímačům u nás již nadobro "odzvonilo". Také v různých diskusích většina zkušenějších radí nákup přijímače s alespoň jedním CI (common interface) slotem. Skutečnost je různá. FTA přijímače samozřejmě vyhoví spoustě nenáročných diváků, nebo divákům, kteří svůj příjem základních českých programů mají vyřešen jinak. Náročnější diváci mají díky nabídce na trhu satelitních přístrojů a příslušenství velké možnosti kombinací příjmu mnoha programů i zahraniční kódované TV. Vše záleží na jejich požadavcích a finančních možnostech.
Vraťme se ale k příjmu základní české nabídky. Jaká bude blízká budoucnost?

Odpověď je nejasná. Vše totiž hodně záleží na rozvoji DVB-T, který je u nás prozatím velice úspěšně brzděn a protože jeho oficiální start není již závislý na technické stránce, nýbrž na "úřednickém šimlu", nelze s jistotou předpovídat jeho další vývoj. Pokud by došlo k dostatečnému rozvoji DVB-T, nastal by zřejmě pokles zájmu o české satelitní kódované vysílání, protože větší část populace by obdržela kvalitní signál českých stanic i pozemní cestou. Na druhou stranu by se mohl zvednout zájem o základní satelitní FTA přijímače, protože za velmi příznivou cenu by divák zvyklý např. na polské nebo německé televizní stanice, mohl touto cestou sledovat jejich pořady i po jejich přechodu na DVB-T, kdy většina dnešních přesahů analogového televizního signálu bude eliminována. Je to dáno především použitím technologie malých četných vysílačů, které v pohraničních oblastech budou směřovány samozřejmě do vnitrozemí toho jednotlivého státu a tudíž, i když DVB-T stačí pro bezproblémový chod i jen slabý signál, budou přesahy nejspíše jen minimální, osobně si myslím tak do 30km (v závislosti na terénu samozřejmě).
Situace i díky DVB-T mohou nastat různé, ale satelitní vysílání i do budoucna splňuje záruku spolehlivého a kvalitního příjmu českých programů i velkého množství dalších programů z ostatních zemí nejen Evropy.

V současné situaci s nákupem zařízení na příjem CzechLinku jistě není třeba váhat, zatím je to opravdu nejlepší způsob příjmu českých televizních stanic. Cena už je na přijatelné úrovni a čekat na DVB-T, jehož úplný rozvoj nebude pravděpodobně ještě hodně dlouho dokončen, je zatím zbytečné a předčasné. Navíc lze předpokládat, že komplet na CzechLink najde určitě využití i za několik let, kdy už do vaší domácnosti možná dorazí i DVB-T, ale na chatách a chalupách se satelitní příjem zajisté nadále uplatní. Doma pak budete moci tento komplet používat minimálně jako "záložní" zdroj kvalitního signálu kombinovaný s příjmem velkého počtu cizích (a mnohdy pro jazykově vybavené diváky zajímavých) TV stanic. Pokud tedy nemáte špičkový příjem z pozemního analogu, lze satelitní příjem českých stanic jen doporučit a čím dříve si jej pořídíte, tím dříve (i déle) se budete moci těšit z kvalitního obrazu na vašich televizorech. Vzhledem k neustále se vyvíjejícímu satelitnímu kódovanému vysílání i zahraniční televize bych však osobně doporučil pořízení spíše přístroje s dekodérem Cryptoworks pro českou TV, ale navíc vybaveného možností případného rozšíření o další dekódování i jiných systémů. Jen tak je možné i v budoucnu maximálně využít všech možnosti satelitního digitálního příjmu nejen české televize.

GESPA





Reklama




Vybrané články