Quantcast

ČRo: Nové aplikace pro mobilní platformy iPhone a Android

| redakce | tisk

Živé vysílání všech svých stanic nabízí Český rozhlas nově v aplikacích určených pro moderní mobilní zařízení typu iPhone, iPod Touch či telefony s operačním systémem Android. V nabídce jsou všechny celoplošné, regionální a digitální stanice Českého rozhlasu. Nechybí ani vysílání do zahraničí.

Aplikace nabízí řadu užitečných funkcí včetně aktuálního programu právě vysílaného pořadu či několika bezprostředně následujících, kvalitnější zvuk a užitečné informace o Českém rozhlase i jeho stanicích.

ČRo: Nové aplikace pro mobilní platformy iPhone a Android
▲ ČRo: Nové aplikace pro mobilní platformy iPhone a Android

Aplikace pro iPhone prošla od prvotní zkušební beta verze významnou obměnou. Po designové stránce získala atraktivnější vzhled, přehlednější strukturu, která nabízí uživatelsky přívětivější prostředí a především nabídku kompletního portfolia stanic, které Český rozhlas provozuje. Za zmínku určitě stojí i navýšení kvality zvuku prostřednictvím dokonalejšího kodéru formátu AAC v kvalitě 128 kbit/s, resp. 32 kbit/s pro uživatele s pomalejším datovým připojením.

K dalším přednostem aplikace patří implementovaný webový prohlížeč stránek Českého rozhlasu, což umožňuje posluchači být v přímém kontaktu se stanicí, kterou právě poslouchá“, říká Alexandr Pícha, ředitel divize Český rozhlas Internet. Mezi praktické funkce se jistě řadí též personalizace aplikace prostřednictvím možnosti uložení si oblíbených stanic nebo funkce automatického vypnutí ve stanovené lhůtě, což ocení zejména posluchači, kteří usínají se svým oblíbeným pořadem.

Naproti tomu uživatelé operačního systému Android naleznou v aplikaci budík a mohou si tak ranní vstávání zpestřit vysíláním Českého rozhlasu. Aplikace pro Android navíc podporuje nahrávání do formátu MP3 nebo Podcasting. Uživatelé si tak například mohou stáhnout požadovaný pořad z bohaté nabídky všech stanic Českého rozhlasu do svého mobilního zařízení. Kromě toho jsou zde k dispozici také dva speciální streamy z rozhlasových webových stránek pro teenagery. Aplikaci vyvinul Alexander Chernykh.

Obě platformy podporují u aplikace multitasking a je tudíž možné při poslechu stanic současně používat i další funkce telefonu. Aplikace pro iPhone a iPod Touch funguje na zařízeních s operačním systémem iOS ve verzi 3.1.2 a novější, v případě systému Android pak ve verzi 1.6 až po tu nejaktuálnější.

Vzhledem k tomu, že aplikace využívají internetové streamy Českého rozhlasu, měli by je uživatelé zapínat v dosahu bezdrátových sítí nebo s aktivovaným datovým paušálem, aby předešli zvýšeným poplatkům za přenesená data.

Aplikace jsou bezplatné a k dispozici ke stažení na internetu. Více informací na adrese mobil.rozhlas.cz.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články