Quantcast

Ruský satelit Express AM4 skončí v Pacifiku

| redakce | tisk

Ruský telekomunikační satelit Express AM4 vynesený v srpnu loňského roku na neplánovanou dráhu, bude potopen v Tichém oceánu koncem března. Na konferenci Satellite 2012 ve Washingtonu o tom informoval zástupce finančního ředitele ruské Kosmičeskaja Svjaz Denis Pevniuk.

Družice bude potopena v době od 20. do 26. března 2012. Přesné místo není známo.

Podle informací Kosmičeskaja Svjaz satelit Express AM4 není poškozený ale zůstal přes 7 měsíců na neplánované pozici, příliš nízké dráze neustále procházející zemskými radiačními pásmy, které nepříznivě ovlivňují řízení satelitu. V důsledku toho se zkrátila životnost satelitu. Satelit bude i přes počet možných scénářů záchrany satelitu potopen.

Expess AM4 byl zhotoven společnostmi Astrium a Khrunichev. Družice o hmotnosti 5775 kg byla založena na bázi platformy Eurostar E3000 a vybavena 24 transpondéry v C pásmu, 28 v Ku, 2 v Ka a 3 v L pásmu s pokrytím celého Ruska a zemí SNS.

Express AM4 byl vynesen 18.8.2011 z kosmodromu Bajkonur nosnou raketou Proton M. Pojišťovna za ztracený satelit Kosmičeskaja Svjaz zaplatí 7,5 miliard rublů.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články