Quantcast

ČT chce další HD kanál na všech kartách, Skylink jen na nových

| redakce | tisk

Začátkem příštího měsíce spustí Česká televize (ČT) v pořadí již druhý kanál ve vysokém rozlišení, který je pracovně nazýván ČT HD2. Veřejnoprávní médium požaduje otevření programu na všech kartách, Skylink ale chce kanál poskytovat jen na novějších Irdeto a ICE kartách.

"ČT vyžaduje, aby program HD2 byl stejně jako ČT1 HD dostupný na všech typech karet doposud distribuovaných společnostmi Skylink a Cs Link (tedy i v systému CryptoWorks). Je to i součástí veřejné zakázky, v rámci které mohou zájemci podávat nabídky do 19. dubna 2012," uvedla na dotaz webu parabola.cz Michaela Fričová, tisková mluvčí České televize.

V technických podmínkách veřejné zakázky se ale neuvádějí všechny karty - tedy i v systému CryptoWorks. Text se zmiňuje o využití funkčnosti stávající karet.

V popisu zakázky je doslovně uvedeno: "Požadujeme kompletní organizační a technické zajištění podmíněného přístupu (šifrování). Podmínkou je využití funkčnosti stávajících karet, užívaných pro příjem programů České televize spravovaných společnostmi Skylink a CS Link na území ČR."

A co na to provozovatel služby Skylink? "Stejně jako v minulosti jsme připraveni ČT poskytnout veškerou smysluplnou podporu. Zařazení nového programu na karty CW, jejichž technická podpora v letošním roce končí, za smysluplný krok nepovažuji," uvedl webu parabola.cz Jaromír Glisník, ex-šéf společnosti TradeTec. "O našich krocích souvisejících se zařazením nového programu s ČT jednáme. Nemá smysl dělat předčasné závěry."

Pro nový HD kanál ČT se plánují horší technické parametry než pro stávající ČT HD (ČT1 HD). Televize v zakázce požaduje celkový datový tok 8 Mbit/s (pro srovnání: stávající kanál ČT HD má celkových 12 Mbit/s), což znamená, že na výsledný video bit rate kanálu vychází kapacita kolem 6 až 6,5 Mbit/s v závislosti na množství vysílaných doprovodných dat (audio stopy, EPG, EMM data).





Reklama




Vybrané články