Quantcast

NGC uvede dokument o hurikánu Sandy

| redakce | tisk

National Geographic Channel (NGC) dnes ohlásil premiéru podrobného dokumentu o obrovských a nemilosrdných následcích hurikánu Sandy, jenž paralyzoval život milionů lidí v mnoha státech USA a vyžádal si již více než 110 obětí na lidských životech.

Hodinový snímek Superbouře v New Yorku: Co se skutečně stalo? bude v nadcházejících dnech uveden ve všech 171 zemích světa, v nichž je dostupné vysílání NGC, a na našich obrazovkách se poprvé objeví v pondělí 3. prosince od 22 hodin. Diváci nahlédnou do samotného epicentra bouře a uvidí, jak se vítr o rychlosti 145 kilometrů v hodině přemístil z oblasti svého vzniku a přinesl déšť a poryvy, díky nimž zůstaly tisíce lidí bez domova a miliony se musely vyrovnat s přerušením dodávky elektřiny. Obyvatelé nejvíce postižených oblastí - New Yorku a New Jersey - se s těmito následky potýkají dodnes. Na diváky čeká detailní analýza vzniku a růstu bouře, přezdívané též „Frankenstorm“, a jejího postupu z Karibské oblasti k východnímu pobřeží USA. V neposlední řadě se pak tvůrci zaměřili na otázku současné nepředvídatelnosti mocných sil přírody a živlů.

NGC uvede dokument o hurikánu Sandy
▲ NGC uvede dokument o hurikánu Sandy

Diváci se mohou těšit na záběry a výpovědi očitých svědků katastrofické události, záznamy reportérů, komentáře meteorologů i lovců bouří. Mimo jiné uvidí dokumentaci výbuchu elektrárny ConEd v New Yorku. „Vypadalo to jako vystřižené ze sci-fi filmu, všichni ječeli,“ popisuje událost John Mattiuzzie, dokumentarista a obyvatel Brooklynu. Další rodina zaznamenala na domácí videokameru vyvrácení vzrostlého stromu na své zahradě: „Nikdy jsem nezažil takový pocit. Domov je to nejbezpečnější místo, jaké člověk má, a najednou je v ohrožení. Je to děsivé, jako byste se ocitli v hororu“. Emily Rahimiová z newyorské hasičské služby dále okomentuje kolaps tísňové linky 911.

"Hurikán Sandy se projevil jako ničivá bouře, která se svým rozsahem a způsobem, jakým zasáhla obydlené oblasti, zapíše do historie“, říká Hamish Mykura, výkonný viceprezident a prezident oddělení mezinárodní programové skladby NGCI. „Tento snímek ukazuje tragické události prostřednictvím pozoruhodných záběrů. Uvidíme auta plovoucí ulicemi Manhattanu, celé čtvrti potopené následkem obřích záplav a dozvíme se více o neobvyklých přírodních silách, které vtrhly do domovů milionů lidí a způsobily naprostý chaos.“

S pomocí počítačové animace, zpravodajských záběrů, domácích videí a rozhovorů s lidmi postiženými následky bouře vznikl jedinečný dokument, jímž National Geographic Channel bezprostředně reaguje na současnou tragédii.





Reklama




Vybrané články