Quantcast

Osobnost měsíce května na CS filmu: Ondřej Vetchý

| redakce | tisk

16. května oslaví půl století života herec Ondřej Vetchý. Když v roce 1903 abrahámoviny slavil básník Jaroslav Vrchlický, jeho přátelé jej oslovovali - Velebný kmete.

V případě Ondřeje Vetchého však o příznacích stáří mluvit nelze, snad jenom můžeme použít příměr, že zraje jako dobré víno. Rozhovory nedává rád, a když už, musí něco podstatného chtít říct. Milovník historie, vlastenec, sportovec, propagátor občanské společnosti a neúnavný bojovník proti lživému bulváru - to je herec Ondřej Vetchý. Narodil se v Jihlavě, vystudoval konzervatoř v Praze, - hrál krátce v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a v Divadle E. F. Buriana, dnes působí v Činoherním klubu v Praze.

Od 1981, kdy se poprvé objevil v dětském filmu Neříkej mi majore!, hrál ve zhruba osmi desítkách filmů a televizních inscenacích, čtyřikrát byl nominován na Českého lva a za roli Dana ve filmu Miroslava Zábranského Dům pro dva byl oceněn evropskou filmovou cenou Félix.

V roce 2010 byl oceněn TýTý a na svého prvního Českého lva si počkal až do roku 2012 - Okresní přebor-Poslední zápas Pepika Hnátka. Z jeho bohaté filmografie /čítá kolem dvoustovky titulů/ pro vás CS film připravil na měsíc květen tyto filmy:

2. 5. 2013 ve 20.00 hod. Figurky ze šmantů /1987/
Trojice příběhů, natočená debutujícími režiséry /Faltýn, Kubišta, Urban/, se odehrává v kladenských dolech. Postavy procházejí všemi příběhy, aby ukázaly provázanost veškerého dění, v každé povídce vystupuje do popředí jiná postava i se svými soukromými starostmi, zatímco ostatní ustupují do pozadí. Oněmi titulovými šmanty se rozumějí kalová odpadiště důní vody.

8. 5. 2013 ve 14.00 hod. Žebrácká opera /1991/
Film je přepisem stejnojmenné divadelní hry Václava Havla, jež byla inspirována klasickou anglickou hrou Johna Gaye z roku 1728. Režisér Jiří Menzel inscenoval Havlovu hru i na divadelních prknech.

Osobnost měsíce května na CS filmu: Ondřej Vetchý
▲ Osobnost měsíce května na CS filmu: Ondřej Vetchý

11. 5. 2013 ve 12.00 hod. Neříkej mi majore! /1981/
Dobrodružný film pro děti režiséra Jiřího Hanibala, ve kterém hlavní roli ztvárnil v té době velmi populární Michael Hofbauer. Tento patnáctiletý hrdina v době prázdnin spolu se svým kamarádem pátrá po rakouském obchodníkovi, který jezdí pravidelně do Čech na výstavy holubů. Ovšem Vašek Zeman (přezdívka major), přichází na záhadu výměny poštovních holubů za holuby výstavní a odhaluje tajnou skupinu zaměřenou na pašování briliantů na západ.

15. 5. 2013 v 18.00 hod. Skřivánčí ticho /1989/
Režisér Antonín Máša zachycuje krizi umělce-skladatele, který neví jak dál, když není hrán, a tak se jede rozptýlit na rodný venkov, kde si žije po svém jeho bratr a umělec se pokouší pochopit, jak to vlastně žije a čím.

Osobnost měsíce května na CS filmu: Ondřej Vetchý
▲ Osobnost měsíce května na CS filmu: Ondřej Vetchý

18. 5. 2013 v 16.00 hod. Přátelé Bermudského trojúhelníku /1987/
Trojici debutantských povídek /režiséři Šícha, Prokop, Křístek/ sjednocuje myšlenka záhad - původně bermudský trojúhelník s tajemnými úkazy se začal přesouvat a lze jej vystopovat kdekoli na světě, včetně českého a slovenského území. I tady totiž dochází k nevysvětlitelným přesunům v prostoru a čase.

25. 5. 2013 v 18.45 hod. Řeka /2005/
Příběh snímku režiséra Kamila Polácha volně vychází z knihy Richarda Bacha Iluze a popisuje odvěký střet mezi Ježíšem a Jidášem. Mesiáše si zahrál Vladimír Javorský, zrádce pak Ondřej Vetchý. Do role vypravěče byl navíc obsazen Ivan Vyskočil.

26. 5. 2013 v 16.00 hod. Fandy, ó Fandy /1983/
Malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti, povzdechne si často mnohý rodič. Nejinak je na tom i matka osmnáctiletého Františka, který právě složil bez velké slávy maturitu a má nastoupit do svého prvního zaměstnání. Fandy má ještě plno klukovských snů, touží po kariéře veslařského reprezentanta, s kamarádem soupeří o přízeň obdivované dívky a vůbec se zarputile brání brát život vážně. Režie Karel Kachyňa.

zdroj: CS Film





Reklama




Vybrané články