Quantcast

Polsko: TVP zřejmě bez HD kanálů v DVB-T

| redakce | tisk

23. května 2013 polská veřejnoprávní TVP (Telewizja Polska) zorganizovala na Varšavské univerzitě mezinárodní konferenci Úloha regionálních poboček TVP v rozvoji informační společnosti".

Hlavním cílem setkání odborníků v oblasti elektronických médií, zástupci vysokých škol, regulačních orgánů, mezinárodních organizací a orgánů státní správy bylo diskutovat o budoucnosti veřejných sdělovacích prostředků, zejména regionálních poboček TVP. Na setkání promluvil také Wiesław Łodzikowski, ředitel technologií TVP, který mezi jinými vznesl otázku ohledně přítomnosti HD programů ve třetím polském terestrickém multiplexu (MUX 3).

Wiesław Łodzikowski na konferenci diskutoval o nových příležitostech pro veřejného vysílatele s pomocí širokopásmových služeb, vyjádřil se rovněž k přítomnosti HD kanálů v multiplexu 3.

"Budeme odkázáni pouze na třetí multiplex, na kterém asi nebudeme moci vysílat HD kanály, protože na ně nebude místo a brzy budeme vyřazeni z prvního multiplexu," uvedl Wiesław Łodzikowski.

Připomeňme, že v současné době Telewizja Polska šíří v pozemních multiplexech programy TVP1 HD (MUX 1) a TV2 HD (MUX3). Podle dřívějších plánů budou nejpozději do 27.4.2014 kanály TVP (TVP1 HD, TVP2 a TVP INFO) v multiplexu 1 odpojeny. Stanice jsou šířeny paralelně s multiplexem 3, který stále rozšiřuje pokrytí. TVP1 ve třetím multiplexu vysílá jen v SD rozlišení. Není jasné, co se stane s TVP2 HD v multiplexu 3.

Podle dřívějších plánů chce TVP umístit do multiplexu 3 plánovaný kanál TVP Dokument. Stále se čeká na výsledky druhého tendru na kapacitu v prvním multiplexu. O pozici usiluje TVP s dětským kanálem TVP ABX a Polsat. V případě, že TVP tendr nevyhraje, není jasné, zda veřejnoprávní vysílatel se rozhodne program umístit do multiplexu 3. V dubnu TVP provedla optimalizaci kapacity v multiplexu 3, aby mohl šířit 7 kanálů (TVP1, TVP2 HD, TVP Info ve dvou verzích, TVP Kultura, TVP Polonia a TVP Historia) a také nový kanál TVP Rozrywka.

Letos na podzim dojde k separaci TVP Info a regionálních TVP v kanál s pracovním názvem TVP3 Regiony a celodenní kanál TVP Info. Oba programy mají být dostupné v multiplexu 3. Na kapacitu čekají také programy TVP Seriale, TVP Sport, TVP HD a nehovoří se o TVP Parlament, který je dostupný jen na internetu.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články