Quantcast

ČT:D/ČT art bude na 23,5E bez navýšení kapacity

| redakce | tisk

Česká televize (ČT) spustí 31.8.2013 dva nové programové okruhy - dětský ČT:D a umělecký ČT art. Stanice budou sdílet jednu programovou pozici. Programy budou vedle DVB-T multiplexu Regionální síť 7 společnosti Progress Digital šířeny také přes satelit Astra 3B (23,5°E).

Právě na této pozici fungují satelitní platformy Skylink a CS Link lucemburské mediální skupiny M7 Group.

ČT umístí svůj dvojkanál do stávajícího DVB-S multiplexu České televize na satelitu Astra 3B (23,5°E), tedy na kmitočet 12,525 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK a to bez navýšení datového toku.

"Zatím to vypadá na redukci datového toku," uvedl na dotaz webu parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group. "ČT neprojevila o rozšíření bitového toku zájem," dodává.

ČT tak bude na pozici 23,5°E využívat 30 Mbit/s pásmo pro své stávající SD programy ČT1, ČT2, ČT24 a ČT Sport, od konce srpna i pro stanice ČT:D a ČT art. Do této kapacity se musí vejít i regionální okna ČT1 pro Severní a Jižní Moravu a doplňkové informace (audio description, HbbTV, teletextová data i programy Českého rozhlasu).

Společnost M7 Group tak nemá důvod měnit FEC u kmitočtu 12,525 GHz, která by přinesla další kapacitu. "Není to v našich plánech na letošní rok," uvedl Jaromír Glisník.





Reklama




Vybrané články